Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Prostriedky Európskej únie a rozpočtová klasifikácia

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujem prostriedkom Európskej únie a metodickému usmerneniu Ministerstva financií Slovenskej republiky k ekonomickej klasifikácii rozpočtovej klasifikácie.

Podľa Metodického výkladu pojmov k zákonu č. 523/2004 Z. z. pre programové obdobie 2014 – 2020, ktoré vydalo Ministerstvo financií SR, a uve­rejneného vo Finančnom spravodajcovi č. 7/2015 pod číslom MF/ 015762/2015-421 dňa 15. júla 2015 sa v Slovenskej republike prostriedky Európskej únie poskytujú prostredníctvom certifikačného orgánu alebo Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky.

Prostriedky Európskej únie okrem taxatívne vymedzených v metodickom výklade prostriedkov sa zaraďujú do príjmov štátneho rozpočtu. Na použitie účelovo určených prostriedkov Európskej únie zaradených do príjmov štátneho rozpočtu sa v štátnom rozpočte rozpočtujú príslušné výdavky. Prostriedky Európskej únie sa pri zaradení do príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu klasifikujú pod osobitnými kódmi zdroja, z ktorého boli poskytnuté.

Na základe tejto skutočnosti upozorňujeme na Dodatok č. 12 Metodického usmernenia Ministerstva financií Slovenskej republiky k č. MF/010175/2004-42 zo dňa 8. decembra 2004 a vysvetlivky k ekonomickej klasifikácii rozpočtovej klasifikácie (ďalej len „dodatok“), ktorý bol zverejnený vo Finančnom spravodajcovi č. 6/2015 bol pod číslom MF/13115/2015-421.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky vydalo tento dodatok z dôvodu potrieb aplikačnej praxe pri uplatňovaní ekonomickej klasifikácie rozpočtovej kl

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály