Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Právne postavenie a platové pomery starostov obcí (7. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo Zo seriálu: Právne postavenie a platové pomery starostov obcí

Októbrové číslo časopisu prináša poslednú časť seriálu, v ktorom sa dočítate o zdravotnom a sociálnom poistení starostu.

Zdravotné a sociálne poistenie

Starostovi obce za výkon funkcie v orgánoch územnej samosprávy prináleží plat, ktorý sa považuje za zdaniteľný príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. d) zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p.Starosta nadobúda postavenie zamestnanca aj na účely zdravotného a sociálneho poistenia a jeho príjem za výkon funkcie vstupuje na účely výpočtu odvodov do vymeriavacieho základu na zdravotné a sociálne poistenie. Obec vo vzťahu k starostovi, ktorému začína funkčné obdobie, vystupuje ako zamestnávateľ (­platiteľ poistného) a má voči zdravotnej a sociálnej poisťovni oznamovacie a registračné povinnosti.

♦ Príklad č. 1:

Zamestnanec bol zvolený za starostu a bude z terajšieho zamestnania dlhodobo uvoľnený na výkon tejto verejnej funkcie. Ako má zamestnávateľ postupovať pri plnení oznamovacích povinností voči zdravotnej a sociálnej poisťovni?

Ak bude zamestnanec z pracovného pomeru dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie starostu, zamestnávateľ, ktorý uvoľňuje zamestnanca na výkon verejnej funkcie, je povinný oznámiť do zdravotnej poisťovne na predpísanom tlačive „Oznámenie o poistencoch“ zmenu platiteľa poistného z dôvodu čerpania pracovného voľna bez náhrady mzdy. Zamestnávateľ oznámi zmenu platiteľa poistného pod kódom 2N a začiatok platnosti tejto kategórie platiteľa poistného uvedie deň zloženia sľubu starostu.

Na účely sociálneho poistenia je zamestnávateľ povinný oznámiť na predpísanom tlačive „Registračný list fyzickej osoby“ prerušenie povinného poistenia z dôvodu dlhodobého uvoľnenia z pracovného pomeru na výkon verejnej funkcie. Oznamovaciu povinnosť zamestnávateľ vykoná na type RLFO-typ prerušenie najneskôr do 8 dní odo dňa vzniku prerušenia (t. j. do 8 dní odo dňa zloženia sľubu). V položke dátum vzniku prerušenia povinného poistenia uvedie zamestnávateľ deň zloženia sľubu starostu (začiatok funkčného obdobia) a ako dôvod vzniku prerušenia povinného poistenia uvedie kód 2.

* * *

Obec ako platiteľ poistného je v súlade s § 24 písm. c) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z. z.) v z. n. p. povinná písomne alebo elektronicky oznámiť prísluš­nej zdravotnej poisťovni zmeny platiteľa poistného za svojich zamestnancov, t. j. aj za starostu, na tlačive Oznámenie zamestnávateľa o poistencoch pri zmene platiteľa poistného na verejné zdravotné poistenie (ďalej len „Oznámenie o poistencoch“). Termín, do kedy je potrebné oznamovaciu povinnosť splniť, závisí od dôvodu zmeny platiteľa poistného, ktorá môže nastať v nasledujúcich situáciách:

  • vznik alebo zánik kategórie platiteľa poistného „zamestnanec“: 
    V takomto prípade má obec povinnosť oznámiť zmenu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály