Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Právne postavenie a platové pomery starostov obcí (3. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Právne postavenie a platové pomery starostov obcí

V júnovom čísle prinášame pokračovanie seriálu od autorky Ing. Ivety Matlovičovej, ktorá v tretej časti seriálu podrobne opisuje postup pri valorizácii platu starostov.

Valorizácia platu starostu

V súlade s § 3 ods. 1 zákona č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v z. n. p. (ďalej len „zákon o právnom postavení starostov“): „Starostovi patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok a násobku podľa § 4 ods. 1 alebo násobku podľa § 4 ods. 6.“ Z uvedenej definície vyplýva, že starostovi patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy za predchádzajúci kalendárny rok a príslušného násobku určeného podľa počtu obyvateľov obce. Tento zákonný mechanizmus zabezpečuje každoročnú valorizáciu základného platu starostu obce. To znamená, že keď dôjde k zvýšeniu priemernej mesačnej mzdy, tak sa automaticky upraví aj minimálny plat starostu. Vzhľadom na to, že priemernú mesačnú mzdu v národnom hospodárstve a počet obyvateľov za predchádzajúci kalendárny rok zverejňuje Štatistický úrad Slovenskej republiky obvykle ažvpriebehu mesiaca marec príslušného roka, po jej zverejnení treba plat starostu spätne prepočítať, a to od začiatku kalendárneho roka. V prípade, že byplat starostu klesol pod zákonom stanovenú minimálnu sumu, výška platu starostu obce za mesiace január až marec príslušného kalendárneho roka bude spätne dorovnaná.

Zákonom ustanovený minimálny mesačný plat starostu môže obecné zastupiteľstvo na základe rozhodnutia zvýšiť najviac o 60 %. Súčasná právna úprava neustanovuje formu zvýšenia minimálneho platu starostu. To znamená, že poslanci môžu schváliť na základe uznesenia obecného zastupiteľstva zvýšenie platu starostu určeného:

  • pevnou sumou v eurách alebo
  • zvýšením o príslušné percento (najviac o 60 %).

Ak dôjde k zvýšeniu priemernej mesačnej mzdy, plat starostu sa upraví automaticky len v prípade, keď bol zvýšený plat starostu dosiaľ určený percentom. To znamená, že uznesenie obecného zastupiteľstva o určení platu možno použiť aj po zvýšení priemernej mesačnej mzdy. (Poznámka autorky: Podmienkou je, že sa nezmení matematický základ na výpočet zvýšeného platu určeného percentom zvýšenia, ako tomu bolo napr. v novele č. 320/2018 Z.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály