Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postup pri preberaní poštových zásielok

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V obci máme daňovníkov, právnické osoby, ktoré v obci vlastnia nehnuteľnosti. Rozhodnutia na daň si nepreberajú, nakoľko na adrese sídla nie sú. Rozhodnutia sa nám teda vracajú ako adresát neznámy. Dane, samozrejme, neplatia. Niektoré nehnuteľnosti počas minulého roka predali. V januári mali podať daňové priznanie za zánik daňovej povinnosti – čo neurobili. A teraz neviem, ako máme postupovať:

  • môžem vydať rozhodnutie podľa posledného podaného daňového priznania – tak by to malo byť, viem však, že si rozhodnutie znova neprevezmú,
  • keďže máme vedomosť o tom, že nehnuteľnosť predali – bude sa im zvyšovať dlh, keďže dane neplatia,
  • mohli by sme im poslať výzvu na podanie daňového priznania, viem však, že si ju neprevezmú,
  • následne by sa malo robiť konanie – určiť daň podľa pomôcok,
  • celé konanie sa však bude robiť s vedomosťou, že ho v podstate robíme zbytočne, pretože si nikto neprevezme zasielané listy.

Otázka znie, či môžeme z uvedených dôvodov daň „vymazať“ a prestať posielať rozhodnutia, čo by však nebolo v súlade so zákonom, alebo máme robiť celé konanie podľa pomôcok, výsledkom čoho je pokuta, t. j. znova zvýšenie nedoplatkov.

V súlade so zákonom č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“) si obec v postavení správcu dane môže vyhotoviť internú smernicu, ktorá bude bližšie upravovať podmienky správy miestnych daní a špecifikovania prípadov z praxe, ktoré si obec na svoje podmienky definuje v internom akte so záväzným charakterom. Zákon o miestnych daniach v ust. § 102 upravuje, že na správu miestnych daní a poplatku sa vzťahuje osobitný predpis, ktorým je zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“). Na základe tohto zákona aj zákona o miestnych daniach predstavujem nasledovné r

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály