Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie poslancov obecného zastupiteľstva v mzdovej učtárni (4. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Postavenie poslancov obecného zastupiteľstva v mzdovej učtárni

Pokračovanie seriálu od pani Ing. Matlovičovej sa v novembrovom čísle časopisu venuje rozsahu platenia poistného na zdravotné a sociálne pois­tenie.

Rozsah platenia poistného na zdravotné a sociálne poistenie
Poslanec, ktorý má právo na odmenu za výkon funkcie podľa § 5 ods. 1 písm. d) zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (príjem za výkon funkcie v orgánoch územnej samosprávy), sa od 1. januára 2011 považuje za zamestnanca na účely zdravotného a aj sociálneho poistenia. Tento príjem vstupuje do vymeriavacieho základu na zdravotné a sociálne poistenie. Odvodové povinnosti je povinná plniť za poslanca obecného zastupiteľstva obec.
Zamestnancom
na účely zdravotného poistenia
je fyzická osoba, ktorá vykonáva zárobkovú činnosť vyplývajúcu z právneho vzťahu, ktorý mu zakladá právo na pravidelný alebo nepravidelný príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. a) až h), k) a m) ods. 2 a 3 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "zákon o dani z príjmov") a má nárok na príjem zo závislej činnosti. Ak fyzická osoba nepoberá príjem zo závislej činnosti, v súlade s § 11 ods. 3 zákona č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z.z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (v znení zákona č. 718/2004 Z.z.) v z. n. p. (ďalej len "zákon o zdravotnom poistení") sa za zamestnanca na účely zdravotného poistenia nepovažuje a počas týchto dní nebude v zdravotnej pois­ťovni ako zamestnanec ani registrovaná. To znamená, že na účely posúdenia vzniku právneho postavenia zamestnanca na účely zdravotného poistenia je rozhodujúce, či výkon verejnej funkcie zakladá poslancovi nárok na odmenu a ak áno, v akej periodicite je odmena vyplácaná, ako pravidelná odmena alebo ide o odmenu, ktorá je vyplácaná v nepravidelných intervaloch. Obec ako zamestnávateľ postupuje pri registrácii do zdravotnej poisťovne nasledovne:
-
Poslanec, ktorý poberá za výkon funkcie pravidelnú mesačnú odmenu, sa považuje na účely zdravotného poistenia za zamestnanca a obec ho zaregistruje do zdravotnej poisťovne ako zamestnanca pod kategóriu platiteľa poistného "2". Poslanec bude v takomto prípade registrovaný v zdravotnej poisťovni ako zamestnanec počas celej doby výkonu svojej funkcie. Oznamovaciu povinnosť (oznámenie zmeny platiteľa poistného) je obec povinná vykonať na predpísanom tlačive "
Oznámenie o poistencoch
" do ôsmich pracovných dní odo dňa začatia výkonu funkcie poslanca obecného zastupiteľstva (t.j. odo dňa zloženia sľubu).
-
Poslanca, ktorý poberá za výkon funkcie odmenu v nepravidelných intervaloch (napr. štvrťročne, raz za rok), registruje obec (ako zamestnávateľ) do zdravotnej poisťovne ako zamestnanca pod kategóriu platiteľa poistného "2Y" na posledný deň kalendárneho mesiaca, ktorý predchádza mesiacu, v ktorom dochádza k vyplateniu odmeny (prihlásenie a odhlásenie sa vykoná v ten istý deň). To znamená, že poslanec sa bude na účely zdravotného poistenia považovať za zamestnanca len počas tých dní, počas ktorých bol registrovaný ako zamestnanec. Oznamovaciu povinnosť (oznámenie zmeny platiteľa poistného) je obec povinná vykonať na predpísanom tlačive "
Oznámenie o poistencoch
" do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom poslanec vykonával prácu nepravidelne - len v niektoré dni v týždni (za ktoré má odmenu za výkon funkcie).
Zamestnancom
na účely sociálneho poistenia
je fyzická osoba, ktorá vykonáva zárobkovú činnosť vyplývajúcu z právneho vzťahu, ktorý mu zakladá právo na pravidelný alebo nepravidelný príjem zo závislej činnosti podľa § 5 ods. 1 písm. a) až h), m) ods. 2 a 3 zákona o dani z príjmov. Fyzická osoba sa považuje za zamestnanca na účely sociálneho poistenia, len ak sú súčasne splnené dve základné podmienky:
-
existuje právny vzťah
, ktorý zakladá právo na príjem zo závislej činnosti, napr. výkon funkcie poslanca obecného zastupiteľstva, a zároveň
-
existuje právo na príjem
zo závislej činnosti, napr. zásady odmeňovania poslancov upravujú nárok poslanca na odmenu za výkon jeho funkcie.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály