Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Podnikateľská činnosť rozpočtových a príspevkových organizácií

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V minulom príspevku sme riešili problematiku podnikateľskej činnosti obce, uviedli sme príklady účtovania podnikateľskej činnosti v obci. V aktuálnom príspevku sa zameriame na vykonávanie podnikateľskej činnosti v rozpočtových a príspevkových organizáciách zriadených obcou, jej legislatívne východiská, ekonomické podmienky jej vykonávania, účtovanie podnikateľskej činnosti a vysporiadanie výsledku hospodárenia podnikateľskej činnosti.

Rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie (ROPO) vykonávajú podnikateľskú činnosť na základe legislatívneho oprávnenia uvedeného v zákone č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“).

Tento zákon v ustanovení § 28 upravuje vykonávanie podnikateľskej činnosti osobitne v rozpočtových a osobitne v príspevkových organizáciách.

Príspevková organizácia môže vykonávať so súhlasom zriaďovateľa podnikateľskú činnosť nad rámec hlavnej činnosti, na ktorú bola zriadená, iba ak plní úlohy určené zriaďo­vateľom. Zákonnou podmienkou teda je, aby predovšetkým plnila úlohy, na ktoré bola zriadená a ktoré má ustanovené vo svojej zriaďovateľskej listine.

* * *

Rozpočtová organizácia nemôže vykonávať podnikateľskú činnosť, vykonáva ju len v prípade, ak jej to umožňuje osobitný predpis.

V podmienkach územnej samosprávy osobitným predpisom, ktorý povoľuje rozpočtovým organizáciám, ktorými sú školy a školské zariadenia, vykonávať podnikateľ­skú činnosť je zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“).

Oprávnenie škôl a školských zariadení vykonávať podnikateľskú činnosť je legislatívne upravené v ust. § 151 ods. 1 školského zákona, podľa ktorého školy a školské zariadenia môžu vykonávať podnikateľskú činnosť, ktorá nesmie byť v rozpore s plnením ich poslania. Citované ustanovenie pri pojme „podnikateľská činnosť“ odkazuje na § 2 ods. 2 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov.

Aj v prípade ROPO, rovnako ako pri obciach, sa ich podnikateľská činnosť chápe ako sústavná činnosť nimi vykonávaná samostatne, vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku.

Podnikateľská činnosť ROPO je vymedzená týmito znakmi, ide o:

  • činnosť vykonávanú nad rámec hlavnej činnosti, t. j. činnosti na ktorú bola ROPO zriadená,
  • sústavnú činnosť, ktorá sa nevykonáva príležitostne alebo ojedinele,
  • činnosť, ktorá sa vykonáva vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť,
  • samostatnú činnosť; ROPO ako právnická osoba sama rozhoduje o svojom podnikaní,
  • činnosť, ktorá sa vykonáva za podmienok stanovených zákonom č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.

V aplikačnej praxi má mnoho ROPO vydané živnostenské oprávnenia priamo na seba, a teda vykonávajú podnikateľskú činnosť na základe živnostenského oprávnenia. ROPO v podnikateľskej činnosti zastupuje jej štatutárny orgán – riaditeľ ROPO.

! Upozornenie: ROPO pri výkone podnikateľskej činnosti na základe živnostenského oprávnenia má všetky práva aj povinnosti podnikateľa.

Aj v prípade ROPO, rovnako ako pri obciach, treba upozorniť, že so získaním živnostenského oprávnenia súvisí aj povinnosť jej registrácie u správcu dane podľa zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.

ROPO je povinná požiadať správcu dane o registráciu, ak získa na území Slovenskej republiky povolenie na podnikanie alebo oprávnenie na podnikanie, a to do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom získala povolenie alebo oprávnenie na podnikanie.

Na účely registrácie sa za deň získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie považuje deň, keď je ROPO ako právnická osoba oprávnená začať podnikať (ust. § 49a ods. 1 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov znení neskorších predpisov).

ROPO ako daňový subjekt má tiež povinnosť podávať daňové priznanie a vysporiadať daň voči štátu.

Ekonomické podmienky vykonávania podnikateľskej činnosti ROPO

Ekonomické podmienky vykonávania podnikateľskej činnosti sú v zásade rovnaké pre rozpočtovú organizáciu, ako aj príspevkovú organizáciu.

Vykonávanie podnikateľskej činnosti v ROPO musí byť podmienené vždy ekonomickými záujmami.

Základným a primárnym cieľom vykonávania podnikateľskej činnosti je vždy dosahovanie zisku. Prostriedky získané z rozdielu medzi výnosmi a nákladmi z podni­kateľskej činnosti po zdanení sú doplnkovým zdrojom financovania ROPO; zostávajú v plnom rozsahu ako doplnkový zdroj ďalšieho rozvoja a skvalitňovania činnosti ROPO.

Na vykonávanie podnikateľskej činnosti v ROPO platia nasledovné zásady:

  • výnosy a náklady na podnikateľskú činnosť sa nerozpočtujú,
  • výnosy a náklady sa sledujú na samostatnom ­mimorozpočtovom účte,
  • náklady na podnikanie musia byť plne kryté výnosmi z podnikania,
  • prostriedky získané z rozdielu medzi výnosmi a nákladmi z podnikateľskej činnosti po zdanení sú doplnkovým zdrojom financovania ROPO.

! Upozornenie: Ak je výsledkom hospodárenia podnikateľskej činnosti ROPO k 30. septembru rozpočtového roka strata, ROPO je povinná zabezpečiť, aby bolo hospodárenia v rámci podnikateľskej činnosti do konca rozpočtového roka vyrovnané alebo musí urobiť také opatrenia na ukončenie podnikateľskej činnosti, aby sa v ďalšom rozpočtovom roku už podnikateľská činnosť v ROPO nevykonávala.

ROPO v súlade so zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov vedú účtovníctvo a zostavujú účtovnú závierku za účtovnú jednotku ako celok a v súlade s opatrením Ministerstva financií SR č. MF/25755/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o usporiadaní, označovaní a obsahovom vymedzení položiek individuálnej účtovnej závierky, termíny a miesto predkladania účtovnej závierky pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v znení neskorších predpisov zostavujú súvahu, výkaz ziskov a strát a poznámky za účtovnú jednotku ako celok.

Obsahové vymedzenie položiek súvahy a položiek výkazu ziskov a strát nadväzuje na príslušné účty z rámcovej účtovej osnovy a účty vytvorené ROPO ako účtovnou jednotkou uvedené v účtovom rozvrhu. ROPO sledujú svoje hospodárenie osobitne za hlavnú a osobitne za podnikateľskú činnosť vo svojom výkaze ziskov a strát (ktorý sa zostavuje za účtovnú jednotku ako celok).

Účtovanie podnikateľskej činnosti v ROPO:

P. č.

Text účtovného prípadu

Typ zdroja

Kód zdroja/Typ zdroja

ERK

Suma v €

MD

D

1.

Faktúra od dodávateľa za materiál

 

 

 

5 000

501

321

2.

Úhrada faktúry

M

71

633xxx

5 000

321

221

3.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály