Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Paušalizácia cestovných náhrad

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Prosím o odpoveď na problém týkajúci sa mnohých obcí, ako správne (a čo najjednoduchšie) uplatniť zákon o cestovných náhradách v prípade organizácií, ktoré sú prijímateľom dotácie z rozpočtu obce? Ide napr. o športové kluby, ktoré preplácajú svojim členom (futbalistom, šachistom, hádzanárom a pod.) cestovné na zápasy pri použití súkromného motorového vozidla. Neexistuje tu vzťah zamestnanec zamestnávateľ, ale vznikajú oprávnené nároky na náhradu cestovného.

Musí byť vždy doložený cestovný príkaz, údaje z technického preukazu použitého vozidla, doklad o kúpe pohonných látok (PHL), príp. ich zdokladovaná cena, alebo sa dajú nejakým spôsobom tieto nároky paušalizovať (napr. stanovením fixnej náhrady na 1 km podľa priemernej ceny PHL za určité vopred stanovené obdobie)?

Zákon č. 283/2002 Z. z. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o cestovných náhradách“) upravuje tie cestovné náhrady, ktoré sú priamo zákonom o cestovných náhradách alebo iným právnym predpisom povolené.

V úvode zákona o cestovných náhradách je zakotvené, že tieto náhrady sú poskytované najmä zamestnancom pri výkone závislej práce, ako aj členom družstiev, osobám pracujúcim na základe dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru, osobám, ktoré sú vymenované alebo zvolené do orgánov p

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály