Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daňové pohľadávky v obci

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „daňový poriadok“) upravuje správu daní, práva a povinnosti daňových subjektov a iných osôb, ktoré im vznikajú v súvislosti so správou daní.

Základné pojmy
-
správa daní
- postup súvisiaci so správnym zistením dane a zabezpečením úhrady dane a ďalšie činnosti podľa daňového poriadku alebo osobitných predpisov,
-
daň
- daň podľa osobitných pred­pisov vrátane úroku z omeškania, úroku a pokuty podľa daňového poriadku alebo osobitných predpisov a miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady podľa osobitného predpisu a miestny poplatok za rozvoj podľa osobitného predpisu,
-
daňové konanie
- konanie, v ktorom sa rozhoduje o právach a povinnostiach daňových subjektov,
-
daňový preplatok
- suma platby, ktorá prevyšuje splatnú daň,
-
daňová pohľadávka
- pohľadávka správcu dane na dani do lehoty splatnosti dane, ak daňový poriadok neustanovuje inak,
-
daňový nedoplatok
- dlžná suma dane po lehote splatnosti dane,
-
oznamovacia povinnosť
- povinnosť daňového subjektu oznamovať skutočnosti alebo ich zmeny podľa daňového poriadku alebo osobitných predpisov.
Obce určujú miestne dane a poplatky podľa zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p., pričom konkrétne sumy v miestnych podmienkach upravujú vo všeobecne záväzných nariadeniach obce o daniach a poplatkoch dostupných na webových stránkach danej obce a k nahliadnutiu na jednotlivých obecných úradoch.
Správu daní upravuje daňový poriadok, podľa ktorého ak je správcom dane obec, môže zabezpečiť vymáhanie daňových nedoplatkov podľa zákona č. 233/1995 Z.z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v z. n. p. Podľa daňového poriadku má zároveň správca dane možnosť vyrubiť úrok z omeškania z každého nedoplatku. Premlčacia doba je 6 rokov.
Na účte
319 - Pohľadávky z daňových príjmov obcí a vyšších územných celkov
sa účtuje vznik pohľadávky z daňových príjmov v účtovnej jednotke, ktorou je obec alebo vyšší územný celok. Účtovná jednotka používa tento účet, ak má daňové príjmy, napríklad z dane z nehnuteľnosti, dane za psa, dane za výherné hracie automaty a iné.
Na účte 319 obec zaúčtuje predpis daňových pohľadávok, ktoré zistí na základe vydaných daňových rozhodnutí, ktorými obec vyrubuje miestne dane.
Odporúčam na každý druh miestnej dane mať v účtovníctve evidovaný analytický účet z dôvodu prehľadnosti a odsúhlasenia preplatkov a nedoplatkov v priebehu roka, ale hlavne na konci roka k zostaveniu účtovnej závierky.

P. č.

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Predpis daňových pohľadávok – daň zo stavieb

350 000

319 100

632 100

2.

Predpis daňových pohľadávok – daň z pozemkov

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály