Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zápisnica, uznesenia a výpis uznesení

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Doteraz sme vždy najprv urobili zápisnicu a až po jej overení sme z nej mohli urobiť výpis uznesení, ktoré podpisoval starosta. Následne sme uznesenia i zápisnicu zverejnili na internetovej stránke obce. Jeden poslanec navrhuje, aby sme najprv čím skôr zverejňovali uznesenia a obsah celej zápisnice sa môže spracovať aj neskôr. Ja zastávam názor, že uznesenia sú súčasťou zápisnice, a preto nepovažujem navrhovaný postup za správny. Mohli by ste to vysvetliť?

Základný rámec
Všeobecne záväzným predpisom [zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení")] sú upravené otázky postupu obce pri rokovaní obecného zastupiteľstva a spracovaní jeho výsledkov len v zásadných veciach a nevenuje sa až natoľko podrobným záležitostiam, aké sú v predmete otázky. Súčasne je však na základe § 12 ods. 11 zákona o obecnom zriadení úprava podrobnejších pravidiel zverená do pôsobnosti obecného zastupiteľstva.

Zákon o obecnom zriadení – výňatok

§ 12

(11) Podrobné pravidlá o rokovaní obecného zastupiteľstva upraví rokovací poriadok obecného zastupiteľstva.

Rokovací poriadok obecného zastupiteľstva štandardne upravuje okrem podrobných pravidiel prípravy a priebehu zasadnutí aj spracovanie a distribúciu výstupov z rokovania obecného zastupiteľstva. Rokovacie poriadky rozličných samospráv majú v týchto otázkach často veľmi rôzne úpravy; dôležité je, aby neboli v rozpore so zákonnými pravidlami a aby upravovali všetky otázky, ktoré daná samospráva pre plynulý chod rokovaní obecného zastupiteľstva potrebuje.
Čiastkový záver č. 1
Odpovede na položené otázky nie sú vecou takého alebo onakého názoru, ale treba ich riešiť podľa rok
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.