Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Výber dane z pozemkov za "obecné" nájomné pozemky

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Vyskúšajte našu 10-dňovú skúšobnú licenciu a získajte prístup k celému portálu zadarmo. Stačí sa bezplatne zaregistrovať.

Chcem prístup zdarma

Máte už predplatné? Prihláste sa.

Obce ako vlastníci pozemkov prenajímajú tieto pozemky tretím osobám a aj takto získané finančné prostriedky využívajú na financovanie svojich činností.

Pomerne často sa stáva, že obce ako vlastníci orných pôd (ale aj iných pozemkov) tieto pozemky prenajmú, pričom v snahe o maximalizáciu svojich finančných príjmov zaviažu nájomcu na platenie nájomného a zároveň aj na platenie dane z pozemkov.

Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskroších predpisov – § 5 ods. 1 a ods. 2

(1) Daňovníkom dane z pozemkov, ak v odseku 2 nie je ustanovené inak, je

a)  vlastník pozemku,

b)  správca pozemku vo vlastníctve štátu,2) správca pozemku vo vlastníctve obce3) alebo správca pozemku vo vlastníctve vyššieho územného celku4) zapísaný v katastri nehnuteľností (ďalej len „kataster“).

(2) Daňovníkom dane z pozemkov je

a)  fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorej boli pridelené na obhospodarovanie náhradné pozemky vyčlenené z pôdneho fondu užívaného právnickou osobou až do vykonania pozemkových úprav

b)  nájomca, ak

1.  nájomný vzťah k pozemku trvá alebo má trvať najmenej päť rokov a nájomca je zapísaný v katastri,

2.  má v nájme pozemky spravované Slovenským pozemkovým fondom,6)

3.  má v nájme náhradné pozemky daňovníka uvedeného v písmene a).
Vo všeobecnosti možno konštatovať, že daňovníkom je predovšetkým vlastník pozemku. Zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len "zákon o miestnych daniach") umožňuje zákonné prenesenie daňovej povinnosti na nájomcu, avšak za predpokladu kumulatívneho splnenia dvoch kritérií, a to:
1.
nájomný vzťah trvá najmenej päť rokov a
2.
nájomca je zapísaný v katastri nehnuteľností.
Obce nerady zapisujú nájomcov na príslušné listy vlastníctva, a preto v praxi sa túto situáciu snažia riešiť tak, že do nájomných zmlúv zapracovávajú ustanovenia o tom, že nájomca je povinný podať daňové priznanie k dani z pozemkov alebo nájomca je povinný platiť daň z pozemkov a pod.
Podľa daňového poriadku sú takéto dohody, ktorými by došlo k zmene daňovníka na základe zmluvy neplatné.

Zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. –
§ 55 ods. 15

(15) Dohody uzatvorené o tom, že povinnosť podľa tohto zákona alebo osobitného predpisu znáša namiesto daňového subjektu úplne alebo čiastočne iná osoba, nie sú pre správu daní právne účinné, ak osobitný predpis neustanovuje inak.

Pri vyrubovaní dane z pozemkov je dôležité, aby správca dane nezabudol, že zákon o miestnych daniach pozná aj pozemky, ktoré sú zo zákona od dane oslobodené.

Zákon o miestnych daniach – § 17 ods. 1 písm. a)

(1) Od dane sú oslobodené

a)  pozemky, stavby, byty a nebytové priestory vo vlastníctve obce, ktorá je správcom dane, a pozemky stavby, byty a nebytové priestory vo vlastníctve alebo v správe mestských častí v Bratislave a Košiciach,

Vzhľadom na uvedené ustanovenie zákona o miestnych daniach je jednoznačné, že pozemky vo vlastníctve obce, ktorá je správcom dane, sú zo zákona oslobodené od dane, a to bez ohľadu na to, či obec tieto pozemky prenajíma alebo nie.
Rešpektovanie uvedených zákonných ustanovení môže predstavovať výpadok v príjmovej časti rozpočtu jednotlivých obcí v závislosti od rozsahu pozemkov, ktoré sú v nájme aj niekoľko desiatok tisíc eur, keďže vyrubovanie dane z pozemkov od nájomcov je bežnou praxou.
Keďže obec samostatne hospodári so svojím majetkom a jednou zo základných povinností obce je majetok zveľaďovať, tak ako možný spôsob nájdenia východiska z tejto situácie je "daň z pozemkov" premietnuť do sumy nájomného avšak v súlade so zákonom č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v z. n. p.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.