Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Určovanie dane podľa pomôcok obcou

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Podávanie daňových priznaní je dôležitou súčasťou daňového konania, keďže sa na základe podkladov v nich uvedených ustanovuje výška daňovej povinnosti u konkrétneho daňového subjektu, ktorú musí daný daňový subjekt uhradiť v prospech správcu dane v zákonom ustanovenej lehote.

Určovanie dane podľa pomôcok obcou
Ing. JUDr.
Ladislav
Hrtánek
PhD.
Právny poriadok počíta s prípadmi, keď povinný daňový subjekt nepodal daňové priznanie a nepožiadal správcu dane o odklad tejto právnej povinnosti v ustanovenej lehote. Pre tento prípad ustanovuje v § 15 ods. 3 zákon č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") právnu povinnosť správcu dane určiť daň podľa pomôcok. Preto možno konštatovať, že cieľom konania o určenie dane podľa pomôcok je zistenie skutočností, ktoré sú podstatnými na určenie výšky zá­kladu dane a daňovej platby u daného daňového subjektu.
Príklad č. 1
Obec, ktorá je správcom dane z nehnuteľností, určila v prípade daňového subjektu, ktorý nepodal riadne a včas daňové priznanie, daň podľa pomôcok. Postupovala obec v súlade s platným právom?
Pokiaľ nebolo daňové priznanie povinným daňovým subjektom riadne podané, a to aj napriek tomu, že daňový subjekt bol správcom dane vyzvaný na podanie daňového priznania, je potrebné určiť výšku základu dane a následnej daňovej povinnosti prostredníctvom pomôcok. K takémuto postupu správcu dane vyzýva § 15 ods. 3 daňového poriadku. Pokiaľ bolo po doručení oznámenia o určení dane podľa pomôcok doručené príslušnému správcovi dane daňové priznanie, tak ho možno považovať za pomôcku a podľa neho možno určiť výšku dane, ktorú treba správcovi dane uhradiť. Môžeme konštatovať, že obec nekonala v súlade s platným právom, keďže po nepodaní daňového priznania mala daňový subjekt vyzvať na podanie daňového priznania a až po uplynutí lehoty uvedenej vo výzve mala začať konanie o určenie dane podľa pomôcok.
Príklad č. 2
Obec, ktorá je správcom dane z nehnuteľností, mala nejasnosti o podanom daňovom priznaní k dani z nehnuteľností, predovšetkým o tom, či daňový subjekt nadobudol k nehnuteľnosti vlastnícke právo v dedičskom konaní. Preto obec vyzvala daňový subjekt na podanie vysvetlenia o spôsobe nadobudnutia nehnuteľnosti do vlastníctva. V lehote stanovenej obcou daňový subjekt nereagoval, a preto obec začala konanie o určenie dane podľa pomôcok. Konala obec v tomto prípade v súlade s platným právom?
V tomto prípade ide pri správe daní o situáciu, keď si daňový subjekt splnil svoju zákonnú povinnosť podať daňové priznanie, ale správca dane má pochybnosti o správnosti, pravdivosti a úplnosti podaného daňového priznania, prípadne k podkladom, ktoré k daňovému priznaniu daňový subjekt priložil. Následne správca dane vyzval daňový subjekt, aby poskytol vyjadrenie k daným pochybnostiam a určil mu na to primeranú lehotu.
Pokiaľ je daňový subjekt vyzvaný na predloženie dôkazných prostriedkov počas určovania dane podľa pomôcok alebo kedykoľvek počas daňového konania správcom dane, musí dôkazné prostriedky predložiť. Pokiaľ v súvislosti s evidenciou, záznamami alebo podkladmi, ktoré je daňový subjekt povinný viesť v súvislosti so svojou činnosťou, vzniknú určité pochybnosti, nejasnosti, nezrovnalosti, ktoré je potrebné preukázať, tak daňový subjekt tieto musí vyvrátiť a situáciu objasniť prostredníctvom dôkazov v daňovom konaní.
Vedenie dôkazného konania, vykonávanie dôkazov a posúdenie dôkazov je kompetenciou príslušného správcu dane, ktorý si však v odôvodnení
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.