Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Úprava rozpočtových pravidiel v čase mimoriadnej situácie

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku upozorňujeme na úpravy rozpočtových pravidiel, ktoré boli prijaté v čase mimoriadnej situácie a týkajú sa dôležitých oblastí samosprávy obce. Mimoriadna situácia bola vyhlásená uznesením vlády SR č. 111 z 11. marca 2020 podľa § 8 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z.z. o civilnej ochrane obyvateľstva v z. n. p. (ďalej len "zákon o civilnej ochrane obyvateľstva") z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným vírusom SARS-CoV-2 na území Slovenskej republiky. V príspevku upozorníme len na tie opatrenia, ktoré sú dôležité pre samosprávu obcí.

Úprava rozpočtových pravidiel, ktoré sú pre oblasť verejnej správy upravené v zákone č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy") a pre oblasť územnej samosprávy v zákone č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy") nie je vykonaná novelou týchto zákonov, ale prijatím zákona č. 67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 (ďalej len "zákon č. 67/2020 Z.z."). Týmto zákonom sa ustanovujú opatrenia v oblastiach, ktoré sú v pôsobnosti Ministerstva financií Slovenskej republiky, ktorých cieľom je zmiernenie negatívnych následkov pandémie, ktorá vznikla z dôvodu ochorenia COVID-19 (ďalej len "pandémia"). Opatrenia sa uplatňujú počas obdobia od 12. marca 2020, keď vláda Slovenskej republiky vyhlásila mimoriadnu situáciu podľa § 8 zákona o civilnej ochrane obyvateľstva v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa z dôvodu pandémie do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom vláda Slovenskej republiky mimoriadnu situáciu odvolá a až do uplynutia najneskoršej lehoty podľa tohto zákona.
OPATRENIA PRE VEREJNÚ SPRÁVU
Úprava rozpočtových pravidiel v zákone o rozpočtových pravidlách verejnej správy
Podľa § 8 ods. 5 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ak boli príslušným správcom kapitoly poskytnuté právnickej osobe alebo fyzickej osobe bežné výdavky po 1. auguste rozpočtového roka, ktoré nebolo možné použiť do konca príslušného rozpočtového roka, možno ich použiť do 31. marca nasledujúceho rozpočtového roka; ak boli z týchto prostriedkov poskytnuté preddavky podľa § 19 ods. 8 zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, musia byť finančne vysporiadané rovnako v tomto termíne.
Podmienkou je, aby tieto bežné výdavky boli poskytnuté ako bežný transfer po 1. auguste rozpočtového roka a nebolo možné ich použiť do konca príslušného rozpočtového roka. Táto výnimka sa nevzťahuje n
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.