Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Smernica o vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií - vzor (1. časť)

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe Zo seriálu: Smernica o vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií – vzor

Príspevok prináša prvú časť vzoru smernice o postupe obce (mesta) pri vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p. (ďalej len „zákon o slobode informácií“).

Povinná osoba môže s cieľom uľahčenia aplikácie zákona o slobode informácií v praxi vo svojich interných podmienkach prijať smernicu o vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií, ktorej obsahom sú konkrétne podmienky a postupy pri výkone ustanovení a povinností vyplývajúcich z uvedeného zákona "šité na mieru" interných procesov povinnej osoby a jej jednotlivých organizačných útvarov. Schválenie takejto smernice zákon nevyžaduje, jej prijatie je teda na rozhodnutí povinnej osoby.
Náležitosti smernice o vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií sú ponechané na ľubovôli povinnej osoby. Je dôležité, aby smernica bola vydaná v súlade so zákonom o slobode informácií, pričom obsah smernice má vychádzať z interných pomerov povinnej osoby a odzrkadľovať potreby a postupy jej dotknutých zamestnancov.
Forma smernice o vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií ako internej normy povinnej osoby bude spravidla v písomnej podobe, prípadne tiež v podobe umožňujúcej zamestnancom povinnej osoby jej opakované vyhľadávanie (napr. v elektronickej forme).
Vzor: Smernica o postupe pri vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií (1. časť) 
 

Smernica o postupe mesta .......... pri sprístupňovaní informácií podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov

Primátor mesta .......... v súlade s ustanovením § 14 a nasl. zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o slobode informácií“) v spojení s § 13 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov

v y d á v a

Smernicu

o postupe mesta .......... pri sprístupňovaní informácií podľa zákona o slobode informácií

Čl. I.

Úvodné ustanovenia

1.   Účelom prijatia Smernice o postupe mesta ......... (ďalej len „mesto“) pri sprístupňovaní informácií podľa zákona o slobode informácií (ďalej len „Smernica“) je zabezpečenie jednotného postupu organizačných útvarov Mestského úradu v ......... (ďalej len „MsÚ“) v rámci procesu sprístupňovania informácií podľa zákona o slobode informácií.

2.   Ustanovenia tejto Smernice treba vykladať a aplikovať v súlade s čl. 26 Ústavy Slovenskej republiky, ako aj v súlade s ustanovením § 22 ods. 1 zákona o slobode informácií, ustanoveniami zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlačový zákon) v znení neskorších predpisov (ďalej len „tlačový zákon“) a tiež s príslušnými ustanoveniami zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v znení neskorších predpisov.

3.   Subjektom zodpovedným za evidovanie žiadostí v rozsahu ustanovenom zákonom a v rozsahu ustanovenom v čl. VII. tejto Smernice je Oddelenie pre styk s médiami a verejnosťou (ďalej len „tlačové oddelenie“).

4.   Subjektom zodpovedným za sprístupňovanie informácií je každý jednotlivý zamestnanec mesta, ktorý informáciu poskytne/sprístupní tretej osobe – žiadateľovi o sprístupnenie informácií.

5.   V prípade, keď je na sprístupnenie informácií potrebná súčinnosť zamestnancov viacerých organizačných útvarov MsÚ (žiadosť spadá do kompetencie viacerých organizačných útvarov MsÚ), zamestnanec tlačového oddelenia určí organizačný útvar príslušný na vybavenie žiadosti, prípadne jej časti, ktorý požadovanú informáciu sprístupní, resp. určí iný najvhodnejší spôsob vybavenia žiadosti so zreteľom na efektívnosť, hospodárnosť a rýchlosť jej vybavenia v záujme dodržania postupov podľa zákona.

6.   Zamestnanec sprístupňujúci informáciu, ktorej obsah spadá do jeho pracovnej náplne, zodpovedá za včasné poskytnutie informácie, ako aj za pravdivosť a úplnosť sprístupňovaného obsahu informácií.

7.   V prípade zamestnanca sprístupňujúceho informáciu, ktorej obsah nespadá do jeho pracovnej náplne, a te

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.