Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postúpenie žiadosti o sprístupnenie informácie - vzor

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe

Ak povinná osoba, ku ktorej žiadosť o sprístupnenie informácií smeruje, nemá požadované informácie k dispozícii a ak má vedomosť o tom, kde možno požadovanú informáciu získať, postúpi žiadosť do piatich dní odo dňa doručenia žiadosti povinnej osobe, ktorá má tieto informácie k dispozícii, inak žiadosť odmietne rozhodnutím. Postúpenie žiadosti bezodkladne oznámi žiadateľovi.
 
Príspevok prináša vzor postúpenia prijatej žiadosti o sprístupnenie informácií podľa § 15 zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p. (ďalej len „zákon o slobode informácií“). Vzor nemá záväzný charakter, je len vo forme odporúčania.
V praxi môže nastať situácia, že žiadateľ požaduje od povinnej osoby informácie, ktorými povinná osoba nedisponuje. V takom prípade povinná osoba nevydá zamietavé rozhodnutie, keďže nevyhovenie žiadosti by nebolo naplnením zmyslu ústavného práva na informácie. Povinná osoba má aj v tomto prípade dbať na čo možno najuspokojivejšie vybavenie žiadosti a na pomoc žiadateľovi pri získavaní informácií, o ktoré má záujem.
S týmto cieľom povinná osoba postúpi žiadosť tomu subjektu, o ktorom má vedomosť, že požadovanými informáciami disponuje. V prípade, že takýto subjekt neexistuje alebo ak povinná osoba nemá o ňom vedomosť, vydá rozhodnutie o odmietnutí žiadosti podľa § 18 zákona o slobode informácií. Povinná osoba je povinná o postúpení žiadosti ihneď upovedomiť žiadateľa spolu s uvedením subjektu, ktorému žiadosť postúpila.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.