Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Oznámenie o postúpení žiadosti o sprístupnenie informácií - vzor

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe

Príspevok obsahuje ďalší zo vzorov dokumentov týkajúcich sa sprístupňovania informácií podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p. (ďalej len „zákon o slobode informácií“). Vzor nemá záväzný charakter, je len vo forme odporúčania.

V praxi môže nastať situácia, že žiadateľ požaduje od povinnej osoby informácie, ktorými povinná osoba nedisponuje. Povinná osoba má aj v tomto prípade dbať na čo možno najuspokojivejšie vybavenie žiadosti a pomôcť žiadateľovi pri získavaní informácií, o ktoré má záujem. S týmto cieľom postúpi žiadosť tomu subjektu, o ktorom má vedomosť, že požadovanými informáciami disponuje.
Povinná osoba má povinnosť ihneď upovedomiť žiadateľa o postúpení žiadosti spolu s uvedením subjektu, ktorému žiadosť postúpila.
Zákon o slobode informácií výslovne neustanovuje povinné náležitosti oznámenia o postúpení žiadosti inej povinnej osobe, logicky však postupujúca osoba musí žiadateľovi oznámiť, komu jeho žiadosť postúpila na vybavenie. Z oznámenia o postúpení (ako aj zo samotného postúpenia) tiež musí byť adresátovi zrejmé, že postupujúca povinná osoba nedisponuje požadovanými informáciami, ale má vedomosť o tom, že subjekt, ktorému žiadosť postupu
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.