Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obecné nájomné byty

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V súvislosti s príspevkom o tvorbe a použití fondu prevádzky, opráv a údržby vznikla medzi čitateľmi odborná diskusia na tému obecných nájomných bytov, účtovania nájomného a služieb spojených s nájmom obecných nájomných bytov. Na základe tejto diskusie uverejňujeme príspevok, ktorý by mal ešte bližšie objasniť uvedenú problematiku. Tento príspevok tiež reflektuje na novelu zákona č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní zákonom č. 277/2015 Z. z. Zákon nadobudol účinnosť 1. januára 2016 okrem § 10 ods. 4 a 5 v dvanástom bode Čl. I a písmena e) v § 9e ods. 1 štvrtom bode Čl. II, ktoré nadobudnú účinnosť 1. januára 2017.

Obec je vo všeobecnosti vlastníkom obecných bytov. Ide o nájomné byty v nájomných bytových domoch, ktoré sú vo vlastníctve obce a sú určené na nájom za podmienok ustanovených v osobitných predpisoch.

Obec prenajíma obecné nájomné byty na základe nájomnej zmluvy alebo zmluvy o nájme obecného bytu (ďalej len „nájomná zmluva“). Podmienky nájmu, uzatvorenie nájomnej zmluvy, jej obsah a náležitosti, práva a povinnosti, ktoré vzniknú na základe nájomnej zmluvy upravujú príslušné ustanovenia zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v z. n. p.

Forma a obsah nájomnej zmluvy u nájomných bytov získaných na základe dotácií na rozvoj bývania je určená osobitným predpisom, ktorým je zákon č. 443/2010 Z. z. o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní v z. n. p. (ďalej len „zákon o dotáciách na rozvoj bývania“). Ide o nájomné byty určené na účel sociálneho bývania, na obstaranie ktorých bola obci poskytnutá dotácia v zmysle zákona o dotáciách na rozvoj bývania.

Podľa § 12 ods. 1 zákona o dotáciách na rozvoj bývania nájomná zmluva musí mať písomnú formu a musí obsahovať najmä:

  1. začiatok nájmu,
  2. dobu nájmu,
  3. výšku mesačného nájomného,
  4. podmienky opakovaného uzavretia nájomnej zmluvy,
  5. výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním nájomného bytu alebo spôsob ich výpočtu,
  6. opis stavu nájomného bytu a opis príslušenstva nájomného bytu,
  7. podmienky na zachovanie pôvodného stavu a vybavenia nájomného bytu,
  8. skončenie nájmu,
  9. zoznam osôb tvoriacich domácnosť nájomcu.

! Upozornenie: Citovaný zákon bol novelizovaný zákonom č. 277/2015 Z. z. a podľa novelizovaného § 12 ods. 1 sa do obsahu nájomnej zmluvy dopĺňa pod písm. i) spôsob a lehota vysporiadania finančnej zábezpeky, ak je súčasťou nájomnej zmluvy dohoda o finančnej zábezpeke.

Na základe platnej legislatívnej úpravy je obec povinná pre nájomcov v nájomnej zmluve stanoviť výšku mesačného nájomného a tiež výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním nájomného bytu alebo spôsob ich výpočtu.

Obec účtuje v súlade s opatrením Ministerstva financií SR č. MF/ 16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“) a vnútorným predpisom účtovnej jednotky.

V zmysle Postupov účtovania sa predpis pohľadávky nájomného účtuje na ťarchu účtov účtovej skupiny 31 – Pohľadávky a v prospech účtu 648 – Ostatné výnosy z prevádzkovej činnosti. Úhrada nájomného na bankový účet sa účtuje na ťarchu účtu 221 – Bankové účty a v prospech účtov účtovej skupiny 31 – Pohľadávky.

Účtovanie nájomného a úhrad za plnenia spojené s užívaním nájomného bytu je v závislosti na podmienkach dohodnutých v nájomnej zmluve uzatvorenej medzi prenajímateľom a nájomcom. Ak podľa nájomnej zmluvy nájomca mesačne platí preddavok za plnenia spojené s užívaním nájomného bytu (za odobratú elektrickú energiu, plyn, vykurovanie, vodné stočné a pod.), preddavok sa vysporiada na základe vyúčtovania skutočne odobratého množstva jednotlivých energií a služieb.

♦ Príklad č.1:

Účtovanie nájomného vrátane platieb do fondu prevádzky, údržby a opráv a úhrad za plnenia za služby spojené s nájmom obecného bytu – úhrada preplatku

P. č.

Text účtovného prípadu

Kód zdroja

Rozpočt.

klasifikácia

(RK)

Suma

v €

MD

D

1.

Predpis mesačného nájomného vrátane platby do fondu prevádzky, údržby a opráv

 

 

120

20

378

378

648

648

2.

Predpis preddavku za plnenia za služby spojené s užívaním nájomného bytu (energie a pod.)

 

 

100

378

324

3.

Inkaso nájomného vrátane platby do fondu prevádzky, údržby a opráv na bankový účet

41

212 003

140

221 AÚ

378

4.

Inkaso preddavku za plnenia spojené s užívaním nájomného bytu (energie a pod.)

41

632 001

632 002

100

221 AÚ

324

5.

Prevod prostriedkov fondu prevádzky, údržby a opráv na samostatný účet

 

 

20

261

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály