Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Evidencia obce o vodách

Dátum: Rubrika: Správne právo

 

Okrem vydávania rozhodnutí (individuálnych správnych aktov) a vydávania všeobecne záväzných nariadení (normatívnych správnych aktov) majú obce povinnosť vykonávať veľký počet tzv. materiálno-technických úkonov. Patria medzi ne najmä evidencie, registratúry, dokumentačné úkony. Materiálno-technické úkony obce plnia predovšetkým kontrolnú funkciu voči činnosti obce na určitom úseku verejnej správy. Materiálno-technické úkony obce však aj napomáhajú (sprehľadňujú) výkon správy na danom úseku samotnej obci. V aplikačnej praxi obce často porušujú povinnosť viesť rôzne evidencie zákonom predpísaným spôsobom. O ich existencii obce často nemajú ani dostatočné právne povedomie. Predkladaný príspevok sa zameriava na jednu z povinných evidencií vedených obcou, a to evidenciou o vodách.

Pojmom evidencia rozumieme vedenie záznamov, dát a výsledkov. Evidencie sú jednostranné úkony obce s právnym základom v zákone, ktorý môže byť upresnený v internej normatívnej obecnej úprave, napr. v smernici, zásadách. Evidencie nemajú priame právotvorné účinky, môžu mať však právne dôsledky.
Viaceré evidencie s predpísaným obsahom sú povinné viesť obce pri výkone samosprávy, napr. evidenciu sťažností podľa zákona č. 9/2010 Z.z. o sťažnostiach v z. n. p., evidenciu žiadostí o informácie podľa zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p. Viaceré evidencie sú obce povinné viesť pri prenesenom výkone štátnej správy.
Evidenciu o vodách vedie obec pri prenesenom výkone štátnej správy ako orgán štátnej vodnej správy. Nakladanie s vodami sa realizuje ako všeobecné nakladanie s vodami alebo ako osobitné užívanie vôd. Osobitné užívanie vôd je podmienené vydaním súhlasu, povolenia, vyjadrenia alebo iného aktu vecne príslušného orgánu štátnej vodnej správy.
Obec ako orgán štátnej vodnej správy podľa § 63 vodného zákona v prenesenom výkone pôsobnosti na úseku štátnej vodnej správy rozhoduje vo veciach:
a)
povolenia na odber povrchových vôd a podzemných vôd a ich iné užívanie na potreby jednotlivých občanov (domácností), uskutočnenie, zmenu a odstránenie vodných stavieb, ktoré súvisia s týmto odberom,
b)
v ktorých je príslušná povoľovať vodnú stavbu, ako aj v ostatných vodohospodárskych veciach týkajúcich sa tejto vodnej stavby,
c)
pochybností o určenie hranice pobrežného pozemku pri drobných vodných tokoch,
d)
uloženia opatrení na odstránenie
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.