Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Plastové tašky a ich špecifiká v Európskej únii

Dátum: Rubrika: Legislatíva

Plastové tašky vyvolávajú v EÚ špecifickú pozornosť v posledných 15 rokoch. Od štúdií zameraných na výrobný sektor, posúdenie hospodárskych a sociálnych vplyvov rôznych politík na zníženie množstva plastových tašiek na jedno použitie [1], cez posúdenie životného cyklu (tiež ako „life cycle ­assessment“ alebo „LCA“) jednotlivých druhov plastových tašiek (aj v porovnaní s inými druhmi tašiek, napr. papierovými, textilnými), štúdií vplyvu oxo-degradovateľných plastových tašiek na životné prostredie (ďalej len „ŽP“) či v poslednej dobe ich bio­degradovateľných „alternatív“, ktoré majú nahradiť produkciu plastových tašiek vyrobených z konvenčných plastov. Na základe toho sú prijímané ciele znižovania ich spotreby, upravuje sa reportovanie v EÚ či zavádzajú iné opatrenia na úrovni jednotlivých štátov.

Definícia plastovej tašky podľa EÚ legislatívy, ktorá bola prebraná do slovenskej legislatívy je taška s uchami alebo bez nich, vyrobená z plastu, ktorá sa poskytuje spotrebiteľom na mieste predaja tovaru alebo výrobkov [2], [3].
Typy plastových tašiek
Plastové tašky (tab. 1) možno rozdeliť podľa:
-
druhu materiálu, z ktorého sú vyrobené [HDPE - polyetylén s vysokou hustotou, oxo-HDPE - oxo-degradovateľný polyetylén s vysokou hustotou, LDPE - polyetylén s nízkou hustotou, LLDPE, z recyklovaného PET - polyetyléntereftalátu (tkanie z roztavených vlákien), tkané alebo netkané tašky z PP - polypropylénu, PLA - bioplast na báze kyseliny polymliečnej],
-
na základe ich gramáže (približne od 6 g po 159 g),
-
hrúbky podľa vykazovania (0 - 15 mikrometrov, 15 - 50 mikrometrov, nad 50 mikrometrov),
-
nosnosti (štandardne u jednorazových od 3 do 13 kg, u opakovane použiteľných do 45 kg)
-
a počtu použiteľnosti (jednorazové, opakovane použiteľné).
Väčšina z nich, resp. za tie "problémové" sa považujú ľahké plastové tašky, t.j. s hrúbkou steny menšou ako 50 mikrometrov [4], [5], [6].

Tabuľka 1 Parametre štandardných plastových tašiek (Zdroj: vlastné spracovanie autora na podklade štúdií LCA [4], [5], [6]).

Typy tašiek váha rozpätie (g) objem rozpätie(l) nosnosť rozpätie (kg) Použitie
HDPE taška (HDPE) 5,9-8,2 4-10 3-5 jednorazové
HDPE taška (oxo-degradovateľná) 5,9-8,2 4-10 3-5 jednorazové
LDPE taška (LLDPE) 14,7-17,9 15-19,2 8-10,5 jednorazové
LDPE taška (LDPE) 24,2-35 19,2-25 10,7-13,2 jednorazové
Tkaná/netkaná PP taška* 90-137 19,75-29 36 opakovane použiteľné
Taška z recyklovaných PET vlákien* 159 49 45 opakovane použiteľné
PLA taška (biopolymér) (PLA) 15,8-18,2 18,3-22 10-12 jednorazové

*nie sú štandardnými plastovými taškami, ale tašky vyrobené z vlákien daného druhu plastu

Účel
Ako už bolo uvedené skôr, plastová taška môže byť s uchami alebo bez nich a poskytuje sa spotrebiteľom na mieste predaja tovaru alebo výrobkov. Veľmi ľahká plastová taška je s hrúbkou steny menšou ako 15 mikrometrov, ktorá sa vyžaduje ako primárny obal pre nebalené potraviny najmä z hygienických dôvodov, alebo pomáha predchádzať plytvaniu potravinami a je pre spotrebiteľa bezplatná [2], [3]. Sú to najmä plastové tašky, medzi ktoré patria aj mikroténové vrecká, ktoré používame na balenie a prenášanie nebaleného pečiva, ale aj ovocia či zeleniny. Pôvodné znenie bolo v prostredí Slovenska s účinnosťou od 1. júla 2020 doplnené o striktné používanie týchto veľmi ľahkých plastových tašiek ako obalov iba na nebalené potraviny. Mikrotén
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.