Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obce a dobrovoľné odberné miesta zálohovaných obalov

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Od 1. januára 2022 sa začína na Slovensku zálohovať. V našej obci sú však iba malé predajne, na ktoré sa povinnosť zriadenia odberného miesta zálohovaných obalov nevzťahuje. Ako inak môžeme zabezpečiť túto možnosť pre našich občanov?

Systém zálohovania obalov prešiel do ďalšej dlho očakávanej etapy, a to do reálneho zálohovania obalov z nápojov. Predchádzajúce etapy neboli pre bežného občana viditeľné, keďže prebiehali na pozadí a týkali sa výrobcov obalov, ktorí uvádzajú na trh všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu (fľaše) a kovu (plechovky) s objemom od 0,1 l do 3 l vrátane, s výnimkou mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.
Výrobca obalov, ktorý uvádza na trh nápoje v zálohovaných jednorazových obaloch, mal podľa § 4 ods. 1 písm. d) zákona č. 302/2019 Z.z. o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o zálohovaní obalov") povinnosť požiadať Správcu zálohového systému o uzatvorenie zmluvy o plnení povinností podľa tohto zákona do 60 dní od doručenia oznámenia o začatí vykonávania činnosti správcu a podľa § 4 ods. 1 písm. e) zákona o zálohovaní obalov registrovať fyzicky u Správcu zálohového systému vzorky 8 ks jednorazových obalov na nápoje, ktoré budú zálohované, pred ich uvedením na trh. Registrácia obalov z nápojov u Správcu zálohového systému sa realizovala z dôvodu fyzického overenia použitia obalu v automatoch, teda či možno obal zosnímať, prijať a spracovať. Fyzickej registrácii vzoriek predchádzalo prihlásenie EAN kódov nápojových obalov podliehajúcich zálohovaniu, a to v danom registračnom portáli Správcu zálohového systému.
Obaly, ktoré boli overené, a teda registrované Správcom z
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.