Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Kriminologické aspekty neoprávneného nakladania s odpadmi (1.)

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

V súvislosti s trestnoprávnou represiou neoprávneného nakladania s odpadmi si väčšina právnickej aj laickej populácie predstavuje len trestné právo hmotné a trestné právo procesné. Podľa môjho názoru však vždy treba na daný problém nazerať v širších súvislostiach, a to "očami" súvisiacich neprávnych vedných odborov. Týmito sú najmä kriminológia, viktimológia, penológia, ale nezanedbateľný význam pre trestné právo majú aj poznatky forenzných disciplín, kam sa radí najmä súdne lekárstvo, súdna psychológia a psychiatria a súdne inžinierstvo.

Autori viacerých trestnoprávnych textov poukazujú na rastúci význam týchto vied a súvisiacich odborov tak pre teoretický, ako aj praktický rozvoj trestného práva.
"Veda trestného práva čerpá poznatky týchto vied a súvisiacich odborov, teoreticky ich zovšeobecňuje a uplatňuje v praxi. Ku skúmaniu problematiky zločinnosti však pristupuje z iných hľadísk a zaoberá sa ňou odlišnými metódami ako uvedené súvisiace odbory." [1]
Podľa môjho názoru, práve kriminológia dokáže trestnému právu poskytnúť najväčšie benefity.
Treba poznamenať, že pri štúdiu literatúry som nenarazila na žiadneho autora, ktorý by sa venoval ochrane životného prostredia z pohľadu kriminológa a už vôbec som nenašla žiadnu publikáciu, ktorá by sa kriminologicky zaoberala neoprávneným nakladaním s odpadmi.
Poznatky kriminológie majú, teda mali by mať, najväčší význam najmä pri tvorbe právnej úpravy. V SR však prijímanie právnych predpisov v oblasti trestného práva reflektuje skôr na "nálady spoločnosti" ako na seriózny kriminologický alebo akýkoľvek iný výskum. Považujem až za absurdné, že štát na jednej strane finančne podporuje nemalými sumami rôzne výskumné projekty, ktorých výsledkom sú v oblasti práva vždy návrhy de lege ferenda, ktorých koncipovanie je založené na niekoľkoročnom výskume, no na druhej strane, na tieto žiadnym spôsobom legislatívne, ale ani inak nereflektuje. V oblasti trestného práva procesného sa však poznatky z kriminológie využívajú lepšie. Aj keď si to orgány činné v trestnom konaní a ani súd často neuvedomujú, pri svojej práci používajú poznatky kriminológie. Súd vždy skúma príčiny konania páchateľa, jeho osobu, spôsob spáchania činu a tieto informácie vyhodnocuje v rámci priťažujúcich a poľahčujúcich okolností a následne v zmysle zistení ukladá trest. Nezanedbateľný význam kriminológie je aj v oblasti prevencie. Tento aspekt sa v súčasnosti dostáva v našej spoločnosti do popredia. Existuje veľké množstvo preventívnych programov v rôznych oblastiach kriminality. Kompetentné orgány pracujú s deťmi priamo v predškolských a školských zariadeniach, médiá robia rôzne ochranné kampane či dokonca zákonodarca priamo v zákonne predpokladá existenciu takýchto programov napríklad v oblasti odpadového hosp
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.