Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zloženie komisie na ochranu verejného záujmu

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Obecné zastupiteľstvo si napriek upozorneniu zvolilo zostavu komisie na ochranu verejného záujmu bez rešpektovania pravidla, že v nej má byť zástupca každej politickej strany, ktorá je v obecnom zastupiteľstve zastúpená. Ako máme postupovať, aby sme tento stav napravili?

Situácia opísaná v otázke dokumentuje jednak neznalosť príslušných právnych pravidiel a - ak sa tak stalo napriek upozorneniu - zrejme aj aroganciou, ktorá pramení z ilúzie o možnosti obecného zastupiteľstva ľubovoľne rozhodovať, ak sa nájde dostatočný počet hlasov "za" (!). Skúsenosti z praxe, žiaľ, ukazujú, že takéto prípady vôbec nie sú ojedinelé.
Miernejšie hodnotenie by mohlo viesť k tomu, že obecné zastupiteľstvo pri tvorbe zostavy komisie nerozlišuje medzi touto komisiou a komisiou obecného zastupiteľstva podľa § 15 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení").
V každom prípade ide o neznalosť, ktorú nie je správne ponechať bez nápravy. V tomto smere je položená otázka nanajvýš opodstatnená.
Venujme sa najprv príslušným právnym pravidlám, ktoré obsahuje ústavný zákon č. 357/2004 Z.z. o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály