Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zatrieďovanie vybraných výdavkov prostredníctvom klasifikácie SK COFOG v obciach

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Príspevok reaguje na aktuálnu zmenu účinnú od 1. januára 2015 a definovanie novej štatistickej klasifikácie výdavkov, ktorý je prispôsobený podmienkam obcí. Aktuálne obdobie je časom, kedy obce zapracúvajú a rozvrhujú rozpočet pre rozpočtový rok 2015, prechádzajú z prípadného rozpočtového provizória do schváleného rozpočtu, alebo zostavujú návrh rozpočtu a kategorizujú výdavky už v zmysle novej klasifikácie. Príspevok obsahuje vybrané príklady definované vyhláškou Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 257/2014 Z. z., ktorou sa vydáva štatistická klasifikácia výdavkov verejnej správy (SK COFOG) – ďalej len „vyhláška“.

V súvislosti s kategorizovaním výdavkov do jednotlivých klasifikácií môžu v praxi nastať nejasnosti. Ak sa výdavok týka viacerých funkcií, treba ho, podľa možnosti, rozdeliť do príslušných funkcií COFOG percentuálnym pomerom podľa toho, na čo sa výdavok použije. Rozhodujúcim parametrom pre správne klasifikovanie je funkcia výdavku.

Ako príklad uvádzam usmernenie Štatistického úradu Slovenskej republiky, napr. v prípade investičného grantu poskytnutého Vládou Slovenskej republiky domovu dôchodcov by mal byť výdavok alokovaný do skupín:

  • 10.2 – Staroba a
  • 10.1 – Choroba, invalidita a ťažké zdravotné postihnutie,

jednou z možností, ako rozdeliť tento výdavok medzi uvedené dve skupiny, je počet starých ľudí a počet postihnutých ľudí v danom zariadení. Ak je problém to zistiť, výdavok je možné rozdeliť na základe odhadu. Povinnosťou subjektu verejnej správy v zmysle Príručky Ministerstva financií SR č. MF/008808/2014-411 na zostavenie návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2015 až 2017 je použitie funkčnej klasifikácie v zmysle vyhlášky.

Výdavky na roky 2015 až 2017 sa rozpíšu do najnižšej úrovne funkčnej klasifikácie, pričompodľa tejto vyhlášky sa postupuje prvýkrát pri zostavení návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2015 až 2017.

Nasledovné príklady z praktického života obcí pri definovaní vhodných rozpočtových cieľov a zákonných povinností pomôžu pri správno

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály