Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovné a daňové odpisy (II.)

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo Zo seriálu: Účtovné a daňové odpisy

V predchádzajúcej prvej časti článku som analyzovala problematiku účtovných odpisov a rozdiely medzi účtovnými odpismi a daňovými odpismi. V druhej časti článku sa zaoberám iba daňovými odpismi, ktoré prešli zmenami na základe zákona č. 333/2014 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Daňové odpisovanie majetku

Daňové odpisovanie sa uplatňuje len v tom prípade, ak sa majetok ÚJ územnej samosprávy využíva na zabezpečenie zdaniteľných príjmov. Ak sa majetok ÚJ využíva len na jej hlavnú činnosť, tak sa účtovné odpisy premietnutú do jej výsledku hospodárenia, ale nie sú súčasťou jej základu dane z príjmu.

Daňový odpis má povahu daňového výdavku (nákladu) a jeho uplatnenie nie je podmienené jeho mierou využitia, a ani efektívnosťou či hospodárnosťou používania majetku počas jeho odpisového obdobia ako je to pri účtovných odpisoch. Pri odpisovaní hmotného majetku a nehmotného majetku, ktorý sa iba sčasti používa na zabezpečenie zdaniteľného príjmu, sa do výdavkov na zabezpečenie zdaniteľného príjmu zahŕňa pomerná časť daňových odpisov. Nehmotný majetok sa daňovo odpisuje do výšky vstupnej ceny podľa ust. § 25 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „zákon o dani z príjmov“). Daňový odpis sa nepoužíva pri zásobách.

ÚJ pri prevode správy majetku štátu, majetku obce alebo majetku VÚC uplatní z ročného odpisu pomernú časť vo výške pripadajúcej na počet celých kalendárnych mesiacov, počas ktorých majetok účtovala a používala na zabezpečenie zdaniteľných príjmov. Zvyšnú časť ročného odpisu uplatní ÚJ, ktorá nadobudla právo správy majetku štátu, majetku obce alebo majetku VÚC, počnúc kalendárnym mesiacom, v ktorom táto skutočnosť nastala.

ÚJ môže daňové odpisovanie prerušiť, ak postupuje podľa § 22 ods. 9 zákona dani z príjmov, nemôže však meniť spôsob odpisovania (metódu) majetku. Prerušenie odpisovania a zmenu prerušenia odpisovania nemôže ÚJ uplatniť v dodatočnom priznaní. Prerušenie odpisovania a jeho zmenou nemožno uplatniť pri výkone daňovej kontroly a podaním dodatočného daňového priznania za zdaňovacie obdobie, za ktoré bola vykonaná daňová kontrola.

Od 1. 1. 2015 nadobudol účinnosť zákon č. 333/2014, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia niektoré zákony. Táto novela zákona zásadne mení daňové odpisové skupiny, a to rozšírením odpisových skupín z 4 na 6 a taktiež sa upravila doba odpisovania (rokov).

Daňové odpisy hmotného majetku a nehmotného majetku sú daňovými výdavkami okrem hmotného majetku poskytnutého na prenájom, pri ktorom sa do daňových výdavkov prenajímateľa zahrnujú odpisy najviac do výšky časovo rozlíšenej sumy príjmov (výnosov) z prenájmu tohto majetku prislúchajúcich za príslušné zdaňovacie obdobie.

Za daňový výdavok sa považuje aj zostatková cena alebo pomerná časť zostatkovej ceny hmotného majetku a nehmotného majetku pri jeho vyradení, a to:

  • predajom okrem zostatkovej ceny osobných automobilov zatriedených do kódu Klasifikácie produktov 29.10.2, motorových vozidiel na jazdu na snehu a podobných vozidiel s motorom zatriedených do kódu Klasifikácie produktov 29.10.52, rekreačných a športových člnov zatriedených do kódu Klasifikácie produktov 30.12, lodí a plavidiel zatriedených do kódu Klasifikácie produktov 30.11, lietadiel a kozmických lodí a podobných zariadení zatriedených do kódu Klasifikácie produktov 30.3, motocyklov a ich modifikácií zatriedených do kódu Klasifikácie produktov 30.91, bicyklov a iných kolesových vozidiel bez motora zatriedených do kódu Klasifikácie produktov 30.92.1 a budov a stavieb zaradených do odpisovej skupiny 6, ktorá sa zahrňuje do výšky príjmov (výnosov) z predaja zahrnutých do základu dane,
  • likvidáciou, pričom zostatková cena likvidovaného stavebného objektu alebo jeho časti v súvislosti s výstavbou nového stavebného objektu alebo technickým zhodnotením stavby sa zahrnie do obstarávacej ceny podľa § 24 a § 25 zákona o účtovníctve.

! Upozornenie: Pri daňovom odpisovaní je podstatný deň zaradenia každého novoobstaraného majetku do užívania. ÚJ môže v roku jeho zaradenia majetku uplatniť z ročného odpisu len alikvótnu časť pripadajúcu na počet mesiacov, v ktorých o hmotnom majetku účtuje, teda počnúc mesiacom jeho zaradenia do užívania do konca tohto zdaňovacieho obdobia.

Pri používaní budovy na niekoľko účelov je na zaradenie tejto budovy do odpisovej skupiny rozhodujúce jej hlavné využitie určené z celkovej úžitkovej plochy [§ 43 a zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) v z. n. p., opatrenie Štatistického úradu Slovenskej republiky č. 128/2000 Z. z., ktorým sa vyhlasuje Klasifikácia stavieb.]

V prvom roku odpisovania zaradí daňovník hmotný majetok v triedení podľa Klasifikácie produkcie a klasifikácie stavieb do odpisových skupín uvedených v prílohe č. 1 zákona o dani z príjmov.

Tabuľka č. 5: Daňové odpisovanie hmotného majetku

Odpisová skupina

Doba odpisovania

1

4 roky

2

6 rokov

3

8 rokov

4

12 rokov

5

20 rokov

6

40 rokov

Hmotný majetok, ktorý nemožno zaradiť do odpisových skupín podľa prílohy a ktorého doba použiteľnosti nevyplýva z iných predpisov, sa na účely odpisovania zaradí do odpisovej skupiny 2.

Súbor hnuteľných vecí sa zaraďuje do odpisovej skupiny podľa hlavného funkčného celku. ÚJ môže odpisovať majetok buď:

  • metódou rovnomerného odpisovania,
  • metódou zrýchleného odpisovania.

Metóda rovnomerného odpisovania

Pri rovnomernom odpisovaní sa ročný odpis určí ako podiel vstupnej ceny hmotného majetku a doby odpisovania ustanovenej pre príslušnú odpisovú skupinu z § 26 ods. 1 zákona o dani z príjmov tak to:

Tabuľka č. 6: Rovnomerné daňové odpisovanie

Odpisová skupina

Ročný odpis

1

1/4

2

1/6

3

1/18

4

1/12

5

1/20

6

1/40

V prvom roku odpisovania hmotného majetku sa uplatní len pomerná časť z ročného odpisu vypočítaného podľa ods. 1 v závislosti od počtu mesiacov, počnúc mesiacom jeho zaradenia do užívania ÚJ do konca tohto zdaňovacieho obdobia.

♦ Príklad č. 6: Zmena odpisového plánu na budovu

Pred novelou zákona o dani z príjmov sa budova odpisovala v štvrtej skupine (20 rokov) a po novele zákona o dani z príjmov účinnej od 1. 1. 2015 sa však odpisové skupiny zmenili a nehnuteľnosť ÚJ nebude patriť do štvrtej, ale od šiestej skupiny s lehotou odpisovania 40 rokov.

Tabuľka č. 7: Daňové odpisovanie budovy pred novelou zákona o dani z príjmov

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály