Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Účtovanie Rýchlej obnovy evidencie pozemkov

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V obci prebieha „Rýchla obnova evidencie pozemkov“. Katastrálny úrad obci zasiela na účet polovicu finančných prostriedkov, ktoré občania zaplatili katastrálnemu úradu za vybavenie vlastníckych vzťahov k pozemkom, nakoľko obci tým vznikli výdavky s distribúciou týchto dokumentov. Ako správne účtovať tento príjem, akú rozpočtovú klasifikáciu a kód zdroja použiť.

V konaní o obnove evidencie niektorých pozemkov a právnych vzťahov k nim sa zisťujú dostupné údaje o pozemkoch a právnych vzťahoch k nim a na ich základe sa zostavuje a schvaľuje register obnovenej evidencie pozemkov (ďalej „ROEP“). Vecne príslušným správnym orgánom na konanie v katastrálnych územiach je katastrálny úrad a v niektorých prípadoch pozemkový úrad.

Podľa § 10 ods. 5 zákona č. 180/1995 Z. z. o niektorých opatreniach na usporiadanie vlastníctva k pozemkom v z. n. p. príspevky inkasované od účastníkov konania o obnove evidencie niektorých pozemkov a právnych vzťahov k nim správny orgán poskytne obci najmenej vo výške 50 % týchto prostriedkov na zabezpečenie činnosti komisie.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály