Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Tlačivo daňového priznania k dani z príjmov za rok 2019

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujeme výkladu jednotlivých riadkov daňového priznania k dani z príjmov (ďalej len „DP“) za rok 2019.

RIADOK 100

Na riadku 100 tlačiva DP právnických osôb obce, vyššie územné celky (ďalej len „VÚC“), rozpočtové a príspevkové organizácie účtujúce v sústave podvojného účtovníctva uvádzajú celkový výsledok hospodárenia pred zdanením z hlavnej (nezdaňovanej) činnosti spolu s výsledkom hospodárenia z vedľajšej (zdaňovanej alebo podnikateľskej) činnosti. Výsledok hospodárenia sa uvádza v prípade dosiahnutého zisku so znamienkom plus (+), pri dosiahnutí účtovnej straty so znamienkom mínus (–). Podľa opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“), sa výsledok hospodárenia pred zdanením daňou z príjmov zisťuje ako rozdiel výnosov účtovaných na účtoch účtovej triedy 6 a nákladov účtovaných na účtoch účtovej triedy 5 okrem účtov 591 – Splatná daň z príjmov a 595 – Dodatočne platená daň z príjmov.

Položka č. 1

Obec za rok 2019 dosiahla z celej svojej činnosti tieto príjmy:

  • príjmy od štátu z podielových daní fyzických osôb, príjmy z miestnych daní,
  • príjmy z predaja dlhodobého hmotného majetku,
  • príjmy z podnikateľskej činnosti vykonávanej na základe živnostenského oprávnenia – ubytovacie služby, reštauračné služby, prevádzkovanie termálnych kúpeľov,
  • príjmy (výnosy) z úrokov z bežného účtu,
  • príjmy (podiely na zisku) z účasti v obchodnej spoločnosti.

Výsledok hospodárenia obce vyčíslený v účtovnej závierke za rok 2019, z ktorého sa číselné údaje uvedú do tabuľky C1 uvedenej na strane 6 tlačiva DP právnických osôb, bol nasledovný:

Rok 2019

Výnosy
(€)

Náklady
(€)

Výsledok hospodárenia

(€)

Tabuľka C1

Výsledok hospodárenia z činnosti, na ktorú bola obec zriadená vrátane príjmov z prenájmu, predaja majetku

1 720 619,40

1 780 340,35

–59 720,95

riadok 2

Výsledok hospodárenia analyticky vedený k zdaňovanej (podnikateľskej) činnosti

658 700,30

630 210,20

+28 490,10

riadok 3

Spolu

2 379 319,70

2 410 550,55

-31 230,85

r. 1 = r. 100 DP

Výsledok hospodárenia z celej činnosti predstavuje účtovný zisk vo výške –31 230,85 € a obec ho uvedie na riadok 1 tabuľky C1 a súčasne prenesie do riadku 100 tlačiva DP so znamienkom –. Na riadku 2 tabuľky C1 uvedie obec výsledok hospodárenia pred zdanením z hlavnej (nezdaňovanej) činnosti, ktorý predstavuje stratu vo výške –59 720,95 €. Na riadku 3 tabuľky C1 uvedie výsledok hospodárenia pred zdanením zo zdaňovanej (vedľajšej) činnosti, a to zisk vo výške +28 490,10 €. Súčet riadkov 2 a 3 tabuľky C1 sa musí rovnať riadku 1 tabuľky C1, ktorý sa prenesie do riadku 100 tlačiva DP (–59 720,95 + 28 490,10 = −31 230,85 €).

Na riadku 4 tabuľky C1 uvedie obec sumu 20 500 € ako zisk dosiahnutý z predajaobecného pozemku podnikateľskému subjektu. Príjem z predaja bol vo výške 30 000 € a obstarávacia cena pozemku evidovaná z roku 2000 vo výške 9 500 €. Pri predaji majetku postupujú daňovníci nezriadení alebo nezaložení na podnikanie v súlade s § 17 ods. 16 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“), podľa ktorého rozlišujú uplatnenie výdavku k predávanému majetku v závislosti od toho, či majetok využívali alebo nevyužívali na podnikateľskú činnosť. Obce, mestá a VÚC aj v roku 2019 majú príjem z predaja akéhokoľvek majetku oslobodený od dane podľa § 13 ods. 1 písm. e) ZDP, rozpočtové organizácie majú príjmy oslobodené od dane podľa § 13 ods. 1 písm. b) ZDP. Príspevkové organizácie však príjem z predaja majetku zdaňujú aj v prípade, že by ho mali uvedený v zriaďovacej listine ako svoju hlavnú činnosť. Údaj uvedený na tomto riadku má len informatívny charakter pre správcu dane.

Na riadku 5 tabuľky C1 sa v úhrne uvádza suma príjmov z reklamy a prenájmu bez uplatnenia výdavkov. Obec v roku 2019 účtovala o dosiahnutých príjmoch z prenájmu trhových miest v celkovej výške 8 000 €.V obci ide o oslobodený príjem, ktorý uvedie do r. 5 tabuľky C1. V tomto riadku sa uvádzajú aj príjmy z reklamy, ktoré sú zdaniteľným príjmom obce. V roku 2019 dosiahla obec príjmy z reklamy vo výške 180 €, ktoré sú súčasťou výsledku hospodárenia zo zdaňovanej činnosti. Číselný údaj uvedený na riadku 5 tabuľky C1 v úhrnnej sume 8 180 € má tiež len informatívny charakter pre správcu dane.

Na NOVOM riadku 6 tabuľky C1 obec bude uvádzať celkové výnosy so zdaňovanej aj nezdaňovanej činnosti prvýkrát až v zdaňovacom období začatom najskôr od 1. 1. 2020. Údaj na tomto riadku sa bude uvádzať z dôvodu zníženej sadzby dane z príjmov právnických osôb platnej za zdaňovacie obdobie začaté najskôr od 1. 1. 2020 vo výške 15 %, ak právnická osoba nepresiahne výnosy za zdaňovacie obdobie v sume 100 000 €. U daňovníkov nezriadených alebo nezaložených na podnikanie sa pre účely uplatnenia zníženej sadzby dane platnej v zdaňovacom období začatom najskôr od 1. 1. 2020 berú do úvahy výnosy z hlavnej (nezdaňovanej) aj vedľajšej (zdaňovanej) činnosti v úhrne.

POLOŽKY ZVYŠUJÚCE VÝSLEDOK HOSPODÁRENIA ALEBO ROZDIEL MEDZI PRÍJMAMI A VÝDAVKAMI

RIADOK 110

Na r. 110 sa uvádzajú sumy, ktoré neoprávnene skrátili príjmy a tiež rozdiel vzniknutý pri nepoužití cien obvyklých medzi zahraničnými aj tuzemskými závislými osobami. Riadok obsahuje aj vyčíslenie nepeňažných plnení, o ktorých nebolo účtované vo výsledku hospodárenia za príslušné zdaňovacie obdobie v nadväznosti na § 17 ods. 20 a ods. 21 ZDP. Na riadku 110 obce tiež uvádzajú aj zvýšenie základu dane v prípade kontrolovaných transakcií realizovaných pri zdaňovanej činnosti voči závislým osobám, pri ktorých nie sú dodržané obvyklé ceny podľa § 17 ods. 5 a 6 a § 18 ZDP. O kontrolovaných transakciách a použitej metóde na účely zistenia spôsobu určenia cien a podmienok je daňovník (aj obec podľa článku 6) povinný viesť dokumentáciu, ktorej obsah a rozsah je stanovený usmernením Ministerstva financií Slovenskej republiky (ďalej len „MF SR“) č. MF/019153/2018-724, ktoré je zverejnené na internetovej stránke MF SR. Obec v týchto prípadoch má povinnosť aj vyznačiť na úvodnej strane tlačiva DP kolónku – Ekonomické, personálne alebo iné prepojenie a vyplniť tabuľku I tlačiva DP.

Položka č. 2

Obec ako vlastník nehnuteľnosti, ktorú prenajímala, súhlasila, aby nájomca, ktorý na nehnuteľnosti vykonal technické zhodnotenie ešte v roku 2015 v sume 10 000 €, predmetné technické zhodnotenie aj odpisoval. Nájomca zaradil technické zhodnotenie do 5. odpisovej skupiny. V roku 2019 došlo k ukončeniu nájomného vzťahu a obec neodkúpila zostatkovú hodnotu technického zhodnotenia od nájomcu. Obci vznikol nepeňažný príjem v hodnote zostatkovej ceny technického zhodnotenia pri použití rovnomerného spôsobu odpisovania vo výške 6 000 € v nadväznosti na § 17 ods. 20 ZDP. Suma bude uvedená na r. 110.

RIADOK 130

Súčasťou r. 130 sú všetky náklady, ktoré nie sú uznané za daňový výdavok (náklad) podľa § 21 ZDP,a náklady, ktoré boli vynaložené nad limit, resp. v rozpore s § 19 ZDP. Uvádzajú sa v tabuľke A uvedenej v III. časti DP. Údaj z r. 130 musí číselne súhlasiť so sumárnym r. 17 tabuľky A, preto je najskôr potrebné vyplniť tabuľku A v III. časti tlačiva DP.

Tabuľka A – položky, ktoré nie sú daňovými výdavkami (k riadku 130 v II. časti tlačiva)

RIADOK A/1

Súčasťou r. 1 tabuľky A v nadväznosti na § 19 ods. 2 písm. f) ZDP je vykázaná strata z predaja akcií a cenných papierov v úhrne za zdaňovacie obdobie, ktorá u bežných podnikateľských subjektov nie je daňovo uznaná. Od 1. 1. 2018 bola zrušená výnimka straty z predaja akcií obchodovateľných na burze cenných papierov vo výške 10 % odchýlky v deň nákupu a predaja cenných papierov. V prípade obcí, VÚC a rozpočtových organizácií dosiahnutá strata z predaja akcií a cenných papierov je súčasťou výsledku hospodárenia z hlavnej (nezdaňovanej) činnosti, pretože všetky príjmy z predaja majetku (aj finančného majetku) majú títo daňovníci oslobodené od dane podľa § 13 ods. 1 písm. b) a e) ZDP. Príspevkové organizácie však príjmy z predaja a prenájmu majetku (aj finančného) majú zdaňované. Ak by teda príspevková organizácia predávala akcie a cenné papiere za cenu nižšiu, ako je ich vstupná cena podľa § 25a ZDP, rozdiel (stratu z predaja) by uviedla na tomto riadku.

RIADOK A/2

Pri predaji zmenky a obchodného podielu v podnikateľských subjektoch sa zisk alebo strata z predaja obchodných podielov a zmeniek neposudzuje v úhrne, ako je to u akcií a cenných papierov, ale každý predaj zmenky ako cenného papiera alebo obchodného podielu sa posudzuje jednotlivo v nadväznosti na § 19 ods. 2 písm. g) ZDP. Obce, VÚC a rozpočtové organizácie majú však príjmy z predaja akéhokoľvek majetku (aj finančného) oslobodené od dane a ak dosiahnu stratu z predaja finančného majetku, je súčasťou výsledku hospodárenia z hlavnej činnosti, a teda r. A/2 by nevypĺňali, ak by v danom zdaňovacom období predávali takýto finančný majetok. Ak by však príspevková organizácia predávala zmenky za cenu nižšiu, ako bola ich vstupná cena podľa § 25a ZDP,uviedla by ju na tomto riadku, pretože sa na ňu vzťahuje § 19 ods. 2 písm. g) bod 2 ZDP.

RIADOK A/3

Spotreba pohonných látok (­ďalej len „PHL“) pre daňové účely sa posudzuje do daňových výdavkov nielen podľa spotreby uvedenej v technickom preukaze, ale keď spotreba nesúhlasí so skutočnou spotrebou, resp. sa v technickom preukaze alebo v osvedčení o evidencii neuvádza, môže daňovník ako daňový výdavok využiť nasledujcúce preukazujúce doklady:

  • iný preukazný doklad (osvedčenie o spotrebe PHL vydané organizáciou, ktorá vlastní osvedčenie na vykonávanie tejto činnosti, napríklad Slovdekra, Exakta a pod.),
  • doporučený údaj výrobcu, autorizovaného predajcu, resp. dovozcu,
  • u nákladných vozidiel a špeciálnych dopravných prostriedkoch interná smernica podľa Oznámenia MF SR č. 8029/200-72 uverejnenom vo Finančnom spravodajcovi č. 12/2000 v nadväznosti na § 19 ods. 2 písm. l) bod 1 ZDP.

Súčasne možno uplatniť aj spotrebu PHL podľa satelitného sledovania (GPS) v nadväznosti na § 19 ods. 2 písm. l) bod 2 ZDP, ak je súčasne prostredníctvom GPS sledovaná evidencia jázd.

Spotrebu PHL možno ešte uplatniť vo výške paušálu, čo je 80 % z celkových nákladov na zakúpené PHL počas celého zdaňovacieho obdobia a rozdiel vo výške 20 % sa uplatní ako nedaňový výdavok v zmysle § 19 ods. 2 písm. l) bod 3 ZDP. V tomto poslednom prípade nie je potrebné viesť evidenciu jázd.

Položka č. 3

Obec v prevádzke z podnikateľskej činnosti evidovala dve autá. Pri aute č. 1 uplatňovala spotrebu podľa osvedčenia o evid

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály