Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Spôsoby prenájmu majetku obce

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Ako je chápané ustanovenie § 9a ods. 9 zákona č. 138/1991 Z. z. o majetku obcí v z. n. p. (ďalej len „zákon o majetku obcí“)? Môžu sa obchodnej verejnej súťaže (OVS), resp. dobrovoľnej dražby zúčastniť osoby citované v § 9a ods. 6 zákona o majetku obcí (starosta a poslanci obce), alebo ich treba v zmysle primeranosti použitia § 9a ods. 5-7 cit. zákona automaticky vylúčiť s poukazom na ods. 9, keďže sami rozhodli o tom, že majetok obce nebude prevádzaný priamym predajom, keďže z takéhoto postupu priamo zo zákona vylúčení?

V zmysle § 9a ods. 2 písm. a) – c) cit. zákona obecné zastupiteľstvo schvaľuje vždy zmluvné prevody vlastníctva nehnuteľného majetku, ale ak si schváli formu OVS, resp. dobrovoľnú dražbu de facto obecné zastupiteľstvo vylúči priamy predaj, a teda sa odstráni zákonná prekážka účasti z dôvodu uvedenom § 9a ods. 6 zákona o majetku obcí.

S účinnosťou zákona č. 258/2009 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 138/1991 Zb. o majetku obcí v zne­ní neskorších predpisov a o zmene a doplnení niektorých zákonov od 1. 7. 2009 sa v § 9a ods. 9 zákona o majetku obcí zaviedla povinnosť, že zákonné pravidlá podľa § 9a (ustanovenia ods. 1 až 3 a 5 až 7) zákona o majetku obcí „...je obec povinná primerane použiť aj pri prenechávaní majetku obce do nájmu, a to najmenej za také nájomné, za aké sa v tom čase a na tom mieste obvykle prenechávajú do nájmu na dohodnutý účel veci toho istého druhu alebo porovnateľné veci...“

Ide o kogentné pravidlá, čo znamená, že zákon nepripúšťa ich nedodržanie.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály