Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Špecifické právne konania prebiehajúce v daňovom procese

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V rámci daňového konania prebiehajú určité čiastkové konania, ktorých cieľom je napríklad zistiť podklady na správne určenie základu dane a daňovej povinnosti daňového subjektu. Možno sem zaradiť napríklad konanie o určenie dane podľa pomôcok, ktoré je uplatniteľné napríklad vtedy, keď si daňový subjekt nesplní jednu zo svojich základných povinností podľa § 15 ods. 1 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „daňový poriadok“) a osobitnej právnej úpravy, ktorou je podať daňové priznanie. Špecifickým konaním je taktiež daňová kontrola, ktorá môže prebiehať buď u daňového subjektu, alebo na inom mieste, kde si to predmet daňovej kontroly vyžaduje.

Priebeh dôkazného konania
Priebeh dokazovania je integrálnou súčasťou daňového konania a vzťahuje sa na každé jeho štádium, teda nielen na prvostupňové konanie pred správcom dane, ale aj na odvolacie konanie. Pritom daňové konanie sa môže začať na návrh daňového subjektu, v ktorom musí nielen uviesť právne skutočnosti, ktoré ho viedli k podaniu návrhu, ale aj dôkazné prostriedky, ktoré potvrdzujú jeho tvrdenia.
V rámci priebehu daňového konania daňový poriadok ustanovuje dôkazné konanie, v rámci ktorého sa vykonávajú jednotlivé dôkazy, pokiaľ ich vykonanie správca dane v daňovom konaní povolí. Dôkazom pritom treba rozumieť všetko, čo môže prispieť k objasneniu skutkového stavu veci, teda daňový poriadok v § 24 ods. 4 len demonštratívne ustanovuje jednotlivé dôkazné prostriedky a je na správcovi dane, či určitú vec uzná za dôkazný prostriedok. Ide najmä o rôzne podania daňových subjektov, svedecké výpovede, znalecké posudky, verejné listiny, protokoly o daňových kontrolách, zápisnice o miestnom zisťovaní a obhliadke, povinné záznamy a evidencie vedené daňovými subjektmi a doklady k nim.
Príklad č. 1:
Daňový subjekt bol správcom dane vyzvaný, aby predložil dôkaz - listinu, ktorú má v držbe a zároveň určil na tento účel daňovému subjektu primeranú lehotu. S uvedeným postupom daňový subjekt nesúhlasil s tým, že ide o súkromnú listinu. Konal príslušný správca dane v súlade s platným právom?
V daňovom konaní má daňový subjekt právnu povinnosť dokazovať niektoré tvrdenia. Podľa § 24 ods. 1 daňového poriadku ide o skutočnosti, ktoré sú potrebné a majú vplyv na správne určenie daňovej povinnosti alebo majú vzťah k predmetu daňového konania. Pokiaľ je daňový subjekt vyzvaný na predloženie dôkazných prostriedkov počas daňovej kontroly alebo kedykoľvek počas daňového konania správcom dane, musí dôkazné prostriedky správcovi dane predložiť. Pokiaľ v súvislosti s evidenciou, záznamami alebo podkladmi, ktoré je daňový subjekt povinný viesť v súvislosti so svojou činnosťou, vzniknú určité pochybnosti, nejasnosti, nezrovnalosti, ktoré treba preukázať, tak daňový subjekt tieto musí vyvrátiť a situáciu objasniť prostredníctvom dôkazov v daňovom konaní. Daňový subjekt je takisto povinný preukázať skutočnosti, na ktorých preukázanie bol vyzvaný správcom dane pri správe daní. Preto možno uviesť, že príslušný správca dane konal v súlade s platným právom. Súkromná listina je pritom spôsobilým dôkazom v daňovom konaní, a to aj napriek tomu, že ju v § 24 ods. 4 daňový poriadok výslovne neustanovuje za dôkazný prostriedok.
Príklad č. 2:
Daňový subjekt podal odvolanie proti prvostupňovému rozhodnutiu správcu dane, pretože neodôvodnil nevykonanie dôkazu, ktorý bol však podľa názoru daňového subjektu podstatný. Je uvedené odvolanie v súlade s platným právom?
Vedenie dôkazného konania, vykonávanie dôkazov, posúdenie dôkazov je výlučnou kompetenciou príslušného správcu dane, ktorý si však v odôvodnení rozhodnutia a v prípadnom odvolacom konaní musí preukázať, že dokazovanie bolo vykonané správne. Odmietnutie vykonania akéhokoľvek dôkazného prostriedku predloženého daňovým subjektom zo strany správcu dane preto musí byť riadne preukázané. O uvedenom svedčí aj § 63 ods. 5 daňového poriadku, podľa ktorého rozhodnutie obsahuje odôvodnenie, ak daňový poriadok neustanovuje inak. V odôvodnení sa uvedie, ktoré skutočnosti boli podkladom rozhodnutia, vysporiadanie sa s návrhmi a námietkami daňového subjektu, aké úvahy ovplyvnili hodnotenie dôkazov a použitie právnych predpisov, podľa ktorých sa rozhodovalo.
Odvolanie však nemôže smerovať len proti odôvodneniu rozhodnutia. Podľa § 72 ods. 8 písm. c) daňového poriadku je odvolanie neprípustné, ak smeruje len proti odôvodneniu rozhodnutia. Preto v tomto prípade je príslušný správca dane povinný takéto odvolanie zamietnuť podľa § 73 ods. 4 písm. a) daňového poriadku. Preto možno uviesť, že podané odvolanie nebolo v súlade s platným právom.
* * *
V daňovom poriadkusú ustanovené špecifické dôkazné prostriedky, ktorými sú výpoveď svedka v § 25 a znalecké dokazovanie v § 25a, ktoré sú konkretizované aj osobitnou právnou úpravou. Napríklad v prípade svedeckej výpovede v daňovom konaní treba podporne použiť aj zákon č. 301/2005 Z.z. Trestný poriadok v z. n. p., najmä tú jeho časť, ktorá umožňuje odoprieť svedeckú výpoveď, pokiaľ by tým svedok spôsobil nebezpečenstvo trestného stíhania sebe alebo blízkej osobe, keďže trestné stíhanie je súčasťou trestného konania. Taktiež pojem "blízka osoba" je predmetom zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonníkv z. n. p., ktorý je osobitnou právnou úpravou.
V prípade znaleckého dokazovania ide o analyzovanie údajov, ktoré sú odbornými záležitosťami a ktoré treba exaktne posúdiť. Pri exaktnom posudzovaní musí znalecký posudok spĺňať určité náležitosti, aby bol právne relevantný a pokiaľ možno objektívne zohľadňoval posúdenie právneho stavu. Atribúty písomného vyhotovenia znaleckého posudku ustanovuje osobitná právna úprava, konkrétne § 17 ods. 4 zákona č. 382/2004 Z.z. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., ktorú treba zohľadniť aj na znalecký posudok, ktorý sa uplatňuje v daňovom konaní.
Podľa daňového poriadku možno rozlišovať aj špecifické druhy konaní, v rámci ktorých prebieha intenzívne dokazovanie, ktoré sa zameriava na preukázanie skutočností podstatných pre celé daňové konanie. Ide predovšetkým o konanie o určení dane podľa pomôcok podľa § 48 a § 49 daňového poriadku a daňovú kontrolu podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály