Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Schvaľovanie programu zasadnutia obecného zastupiteľstva

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V obecnom zastupiteľstve máme veľmi zlú situáciu: poslanci sú polarizovaní do dvoch vzájomne útočiacich skupín, ospravedlňujú sa, že sa nezúčastnia zasadnutia, v prípade, že prídu, nerešpektujú publikovaný návrh programu zasadnutia a snažia sa presadiť iný, vlastný program rokovania, ktorý však pri zhodnom počte hlasov na oboch stranách nezíska potrebnú väčšinu hlasov. Čo sa dá v takejto situácii z pozície starostu urobiť pre obrat k lepšiemu?

Opísaná situácia je pre fungovanie obecnej samosprávy mimoriadne nepriaznivá. Zároveň potvrdzuje fakt, že je možné zablokovať fungovanie samosprávy bez toho, aby bol porušený zákon. To je súčasne dôvod, pre ktorý z právnej stránky nie je k dispozícii veľa námetov na riešenie. Bude zrejme nevyhnutné sústrediť sa na efektívnu komunikáciu a zmiernenie vzniknutého rozkolu v obecnom zastupiteľstve.
Názorová polarizácia dvoch skupín poslancov
Tento jav je možným výsledkom práva slobodne vyjadrovať svoje názory a slobody prejavu, čo sú politické práva zaručené Ústavou - Čl. 26 ods. 1 a ods. 4 ústavného zákona č. 460/1992 Zb. Ústava Slovenskej republiky v z. n. p. Ak v reálnej situácii tieto názorové rozdiely vyústia do patového stavu, ktorý de facto znemožní fungovanie obecného zastupiteľstva, ide o vlastnosť konkrétnej zostavy poslancov v obecnom zastupiteľstve, ktorá môže byť výsledkom veľmi širokého spektra príčin (od individuálnej osobnej nezrelosti cez nedostatok schopnosti uplatniť prioritu spoločných záujmov pred osobnými postojmi až po nezvládnutú ambíciu za každú cenu poraziť názorového protivníka).
Riešenie je možné len komunikačnými metódami riešenia konfliktných situácií (facilitácia, mediácia). Ich využitie však predpokladá taký stupeň zrelosti strán sporu, ktorý dokáže vygenerovať a uplatniť zrejmý spoločný záujem spočívajúci v rozhodnutí použiť tieto metódy v prospech zmiernenia konfliktu.
Starosta v tejto situácii môže pomôcť svojím neutrálnym postojom, podporou efektívnej komunikácie, tlmením prejavov, ktoré eskalujú napätie, poukazovaním na vplyvy konfliktu na plnenie základnej úlohy obce podľa zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály