Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Schválenie investičných akcií a ich realizácia

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

V obecnom zastupiteľstve sme odsúhlasili rozpočet a v ňom finančné prostriedky na investičné akcie, no niektoré neboli zrealizované a podľa našich informácií ani nie je vôľa ich realizovať. Je možné nejako prinútiť vedenie obce k ich realizácii a funguje aj na uznesenie tohto typu prelomenie pozastavenia jeho výkonu dvojtretinovou väčšinou?

Otázka signalizuje viac vážnych nedorozumení, ktoré sa v praxi miestnych samospráv vyskytujú pomerne často, preto ich objasníme postupne.

Predovšetkým bude užitočné vysvetliť si, čo vlastne znamená rozpočet obce. Príslušnú úpravu obsahuje zákon č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy”):


Zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy – výňatok

§ 4

(1) Rozpočet obce a rozpočet vyššieho územného celku je základným nástrojom finančného hospodárenia v príslušnom rozpočtovom roku, ktorým sa riadi financovanie úloh a funkcií obce a vyššieho územného celku v príslušnom rozpočtovom roku. Rozpočet obce a rozpočet vyššieho územného celku je súčasťou rozpočtu sektora verejnej správy.

§ 13

(2) Rozpočtové prostriedky možno použiť len na účely, na ktoré boli v rozpočte obce alebo rozpočte vyššieho územného celku schválené.


Sch

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály