Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ročné zúčtovanie preddavkov na daň za rok 2014

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti sa počas kalendárneho roka zdaňujú preddavkovým spôsobom a nakoľko ide o preddavky na daň, tie sa musia vysporiadať po skončení zdaňovacieho obdobia. Každý zamestnávateľ je teda povinný vykonať ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti svojich zamestnancov.

Formu a spôsob vysporiadania týchto preddavkov upravuje zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“), ktorý prešiel koncom roka novelizáciou, ktorá bola schválená 30. októbra 2014 a vydaná v Zbierke zákonov pod č. 333/2014 Z. z.

Každý zamestnanec, ktorý mal počas roka vyplácané zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti zo zdrojov na území Slovenskej republiky a zároveň ich mal zdanené preddavkami na daň a súčasne daňovník nie je povinný zvýšiť základ dane (ak by zamestnanec nesplnil podmienky na uplatnenie nezdaniteľnej časti základu dane podľa § 11 ods. 9 až 13 zákona o dani z príjmov) môže požiadať zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania.

! Upozornenie: Zamestnávateľ je povinný vykonať ročné zúčtovanie najneskôr do 31. marca 2015 tým zamestnancom, ktorí ho o to požiadali do 16. februára 2015.

V praxi sa však stretávame s prípadmi, kedy zamestnanec nemôže, resp. nestihol požiadať svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, a vtedy je zamestnanec povinný podať daňové priznanie sám, ak:

  • dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) zákona o dani z príjmov, tzn. sumu 1 901,67 € alebo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály