Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Predkladanie informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

V tomto príspevku chcem upozorniť na zmenu v spôsobe predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy.

Ministerstvo financií SR dňa 22. novembra 2012 vydalo opatrenie č. MF/21513/2012-31, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy (ďalej len „opatrenie“); týmto opatrením sa zrušuje opatrenie MF SR z 8. novembra 2007 č. MF/20414/2007-31, ktorým sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy v z. n. p.

Uvedeným opatrením sa ustanovuje usporiadanie, obsahové vymedzenie, spôsob, termín a miesto predkladania informácií z účtovníctva a údajov potrebných na účely hodnotenia plnenia rozpočtu verejnej správy predkladaných subjektmi verejnej správy; subjektom verejnej správy sú právnické osoby zapísané v registri organizácií vedenom Štatistickým úradom SR podľa osobitného predpisu (§ 19 až § 21 zákona č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike v z. n. p.) a zaradené vo verejnej správe v súlade s jednotnou metodikou platnou pre Európsku úniu, a to v ústrednej správe, v územnej samospráve a vo fondoch sociálneho poistenia a fondoch zdravotného poistenia.

V opatrení je zadefinované, čo sú informácie z účtovníctva a údaje potrebné na hodnotenie plnenia rozpočtu verejnej správy; ide o informácie a údaje uvedené v účtovných výkazoch a vo finančných výkazoch (takýmito informáciami a údajmi nie sú informácie a údaje, ktoré sú utajovanými skutočnosťami podľa osobitného predpisu).

Účtovnými výkazmi sú:

  1. v sústave podvojného účtovníctva – súvaha a výkaz ziskov a strát z ročnej účtovnej závierky,
  2. v sústave jednoduchého účtovníctva – výkaz o príjmoch a výdavkoch a výkaz o majetku a záväzkoch.

Finančnými výkazmi sú:

  1. Finančný výkaz o plnení rozpočtu a o nerozpočtovaných pohyboch na účtoch subjektu verejnej správy – FIN 1-12,
  2. Finančný výkaz o vybraných údajoch z aktív a pasív subjektu verejnej správy – FIN 2-04,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály