Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Poverenie zástupcu starostu

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Naša obec sa dostala do mimoriadnej situácie. Starosta mal v práci úraz, absolvoval operáciu a je v nemocnici. Zástupkyňa starostu obce nemá od neho písomné poverenie na jeho zastupovanie okrem vedenia zasadnuté obecného zastupiteľstva. Môže starosta písomne poveriť zástupkyňu starostu v plnom rozsahu?

Tieto a podobné otázky sa opakujú spravidla vždy až vtedy, keď nastane krízová situácia, aká je opísaná v otázke. Je zrejmé, že obec ako právnická osoba nemôže kvôli zdravotnej nespôsobilosti štatutárneho orgánu prestať fungovať, pretože plní mnoho verejnoprospešných funkcií alebo funkcií, ktoré sú odvodené od postavenia obce v štruktúre verejnej správy. Tým je zodpovedaná položená otázka zásadným spôsobom – starosta nielenže môže poveriť svojho zástupcu zastupovaním v širšom (alebo v plnom) rozsahu, ale aj musí tak urobiť, ak sa obec nemá ocitnúť v neriešiteľnej patovej situácii, keď by v mene obce nemal kto urobiť nevyhnutné úkony.

Príslušnú právnu úpravu obsahuje zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení”):


Zákon o obecnom zriaden

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály