Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postup správcu dane pri určení dane z nehnuteľností podľa pomôcok

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Zámerom tohto príspevku je poukázať na postup správcu dane – obce pri určení dane z nehnuteľností podľa pomôcok v súlade so zákonom č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „daňový poriadok“). Ide o procesný zákon, ktorý nadobudol účinnosť 1. 1. 2012, avšak v priebehu troch rokov účinnosti bol už šestnásťkrát novelizovaný. Zmeny sa týkali rôznych ustanovení daňového poriadku a v menšom rozsahu aj ustanovení § 48 a § 49 daňového poriadku, ktoré vymedzujú postup pri určení dane podľa pomôcok.

Podľa daňového poriadku postupuje správca dane – obec pri správe daní, ak osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitným predpisom je aj zákon č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“).

Zákon o miestnych daniach od začiatku svojej účinnosti neupravoval postupy pri určení dane podľa pomôcok ani v prípade jednej z miestnych daní alebo miestneho poplatku. Postupným novelizovaním tejto hmotno-právnej normy došlo k doplneniu ustanovení o určení dane, resp. poplatku podľa pomôcok, avšak len u niektorých daní, napr. § 34b určenie dane podľa pomôcok na dani za užívanie verejného priestranstva alebo § 64b určenie dane podľa pomôcok na dani za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta.

V prípade dane z nehnuteľností nie je upravený postup určenia dane podľa pomôcok v zákone o miestnych daniach a poplatku, preto pri určení dane z nehnuteľností podľa pomôcok postupuje správca dane podľa daňového poriadku, samozrejme, ak nastanú zákonné podmienky pre určenie tohto spôsobu dane tak, ako ich upravuje daňový poriadok.

Určenie dane z nehnuteľností podľa pomôcok

Daňový poriadok v ust. § 48 a § 49 upravuje postup správcu dane pri určení dane podľa pomôcok. Zistiť základ dane a určiť daň podľa pomôcok je možné len v prípadoch taxatívne vymedzených v § 48 ods. 1 písm. a) až d) daňového poriadku. Ide o prípady, keď daňovník:

  1. nepodá daňové priznanie ani na výzvu správcu dane,
  2. nesplní povinnosť v lehote určenej správcom dane vo výzve na odstránenie nedostatkov daňového priznania a správca dane nezačal daňovú kontrolu,
  3. nesplní pri preukazovaní ním uvádzaných skutočností niektorú zo svojich zákonných povinností, v dôsledku čoho nemožno daň správne zistiť,
  4. neumožní vykonať daňovú kontrolu; to neplatí, ak ide o daňovú kontrolu podľa ust. § 46 ods. 2 daňového poriadku.

Zákon o miestnych daniach v ust. § 99a stanovuje daňovníkovi povinnosť podať priznanie k dani z nehnuteľností do 31. januára toho zdaňovacieho obdobia, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť podľa stavu k 1. januáru zdaňovacieho obdobia, ak tento zákon nestanovuje inak.

Ak má daňovník povinnosť v zmysle zákona o miestnych daniach podať priznanie, a nepodá ho v zákonom stanovenej lehote, tak správca dane postupuje v súlade s ust. § 15 ods. 2 daňového poriadku, tzn., že daňovníka vyzve na jeho podanie, pričom výzva by mala obsahovať tieto náležitosti:

  • označenie správcu dane, ktorý výzvu vydáva (t. j. obecný úrad...),
  • meno, priezvisko, adresa trvalého pobytu fyzickej osoby alebo obchodné meno a sídlo právnickej osoby,
  • číslo, dátum,
  • právny predpis (ust. § 15 ods. 2 daňového poriadku), v zmysle ktorého správca dane vyzýva daňovníka na podanie priznania,
  • lehotu, v ktorej je daňovník povinný podať priznanie (napr. priznanie je potrebné podať v lehote do 15 dní odo dňa doručenia tejto výzvy),
  • zdaňovacie obdobie, za ktoré je daňovník povinný podať priznanie,
  • druh dane (daň z nehnuteľností),
  • poučenie, z ktorého vyplýva, ž
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály