Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postup pri započítaní pohľadávky v bežnom rozpočte

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Obec ako prenajímateľ vyhotovila nájomcovi faktúru za prenájom miestnosti na obecnom úrade v sume 183 eur. Prenajímateľ k 31. 12. bežného roka chce ukončiť svoj nájom, a preto navrhol, že za sumu nájmu prenechá obci kancelársky nábytok v hodnote nájmu, čiže v sume 183 eur. Zároveň vystavil faktúru za kancelársky nábytok (prenajímateľ už nevyužíva túto miestnosť). Ako tento prípad zaúčtovať a aký postup použiť pri započítaní pohľadávky v bežnom rozpočte na príslušných podpoložkách ekonomickej klasifikácie a spôsob zapojenia tejto pohľadávky a záväzku do plnenia rozpočtu obce?

Pohľadávky možno započítať jednostranným právnym aktom alebo dohodou medzi veriteľom a dlžníkom. Vzájomným započítaním pohľadávok dôjde k ich bezhotovostnému vyrovnaniu, pri ktorom dochádza v okamihu stretnutia k zániku vzájomne sa kryjúcich pohľadávok veriteľa a dlžníka.

Podmienkou započítania je, že pohľadávky musia byť vzájomné, tzn., že veriteľ má pohľadávku a zároveň záväzok voči tomu istému dlžníkovi (právnickej alebo fyzickej osobe) a dlžník má súčasne pohľadávku a záväzok voči veriteľovi pohľadávky. Vzájomné pohľadávky musia byť rovnakého druhu a spôsobilé na započítanie.

Ustanovenie § 7 ods. 5 ­zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. upravuje účtovanie a zobrazenie majetku a záväzkov, nákladov a výnosov a výdavkov a príj­mov v účtovných knihách a v účtovnej závierke. Podľa tohto ustanovenia sa majetok a záväzky účtujú a zobrazujú v účtovnej závierke samostatne b

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály