Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Postavenie poslancov obecného zastupiteľstva v mzdovej učtárni (2. časť)

Dátum: Rubrika: Pracovné právo a mzdy Zo seriálu: Postavenie poslancov obecného zastupiteľstva v mzdovej učtárni

V septembrovom čísle časopisu si v druhej časti tohto seriálu prečítate o krátkodobom a dlhodobom uvoľňovaní na výkon verejnej funkcie.

Krátkodobé a dlhodobé uvoľnenie na výkon verejnej funkcie

Zamestnávatelia majú ­povinnosť umožniť poslancom výkon ich verejnej funkcie podľa zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“) a uvedené platí aj o členoch komisií, ktorí nie sú poslancami. V súlade so zákonom č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) zamestnávateľ uvoľní zamestnanca na výkon verejnej funkcie krátkodobo alebo dlhodobo, to znamená, že rozlišujeme dva modely:

  • krátkodobé uvoľnenie, keď sa výkon verejnej funkcie uskutočňuje popri plnení pracovnoprávnych povinností, keď zamestnávateľ poskytne zamestnancovi na výkon verejnej funkcie pracovné voľno na nevyhnutne potrebný čas (§ 136 ods. 1 a § 137 ods. 3 Zákonníka práce), alebo
  • dlhodobé uvoľnenie, keď sa výkon verejnej funkcie neuskutočňuje popri plnení pracovnoprávnych povinností a zamestnávateľ uvoľní zamestnanca na výkon verejnej funkcie dlhodobo (§ 136 ods. 2 Zákonníka práce); v takomto prípade zamestnancovi pracovný pomer nekončí, ale „spočíva“, t. j. pracovný pomer ďalej trvá, ale z dôvodu uvoľnenia na výkon verejnej funkcie sa toho času zárobková činnosť v pracovnom pomere nevykonáva.

Rozhodnutie, či zamestnanec požiada o krátkodobé alebo dlhodobé uvoľnenie na výkon verejnej funkcie, závisí od zamestnanca. Dávame však do pozornosti, že v niektorých prípadoch je rozhodnutie zamestnanca viazané obmedzením, ktoré ustanovuje príslušný právny predpis vo väzbe na tzv. nezlučiteľnosť určitej činnosti s výkonom verejnej funkcie. Podľa právneho stavu účinného od 1. 4. 2018 [§ 11 ods. 2 písm. b) novely č. 70/2018 Z. z. zákona o obecnom zriadení]: „Funkcia poslanca je nezlučiteľná s funkciou zamestnanca obce, v ktorej bol zvolený; to neplatí, ak zamestnanec obce je dlhodobo uvoľnený na výkon funkcie poslanca podľa § 136 ods. 2 Zákonníka práce.“ To znamená, že poslanec obecného zastupiteľstva môže vykonávať svoju funkciu v obci, kde súčasne pracuje ako zamestnanec obce, ale pod podmienkou, že bude na výkon funkcie poslanca dlhodobo uvoľnený. Takže naďalej môže zostať v pracovnom pomere s obcou, ale obec ako zamestnávate

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály