Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Podávanie priznaní v prípade spoluvlastníctva viacerých osôb

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa zaoberáme podávaním priznania, čiastkového priznania, opravného priznania alebo dodatočného priznania k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje v spoluvlastníctve viacerých osôb alebo v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov podľa zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len „zákon o miestnych daniach“).

Druhy daňových priznaní

Základné zásady podávania priznaní a druhy priznaní k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje sú upravené v § 99a, § 99b a § 99c zákona o miestnych daniach.

  • Priznanie k dani z nehnuteľností, k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje

Daňovník je povinný podať ho príslušnému správcovi dane do 31. januára toho zdaňovacieho obdobia, v ktorom mu vznikla daňová povinnosť podľa stavu k 1. januáru. Povinnosť podať daňové priznanie k dani z nehnuteľnosti nevzniká v prípade, ak sú pozemok, stavba, byt alebo nebytový priestor oslobodené od dane.

Ak vznikne daňová povinnosť k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje v priebehu zdaňovacieho obdobia, daňovník je povinný podať priznanie najneskôr do 30 dní.

Ak v priebehu zdaňovacieho obdobia daňovník nadobudne nehnuteľnosť vydražením alebo dedením, je povinný podať priznanie k dani z nehnuteľnosti do 30 dní.

  • Čiastkové priznanie

Ak daňovník podal daňové priznanie a následne sa stane vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom ďalšej nehnuteľnosti, alebo dôjde k zmene druhu alebo výmery pozemku, účelu využitia alebo zanikne vlastníctvo, správa, nájom alebo užívanie nehnuteľnosti, je povinný podať čiastkové priznanie k dani z nehnuteľnosti.

Čiastkové priznanie podá daňovník aj vtedy, ak po podaní daňového priznania vznikne alebo zanikne daňová povinnosť k dani za psa, k dani za predajné automaty a k dani za nevýherné hracie prístroje. Čiastkové priznanie podá najneskôr do 30 dní od vzniku alebo zániku daňovej povinnosti.

Dôvodom pre podanie čiastkového priznania je aj nadobudnutie nehnuteľnosti vydražením alebo dedením, po podaní priznania.

  • Opravné priznanie a dodatočné priznanie

Pred uplynutím lehoty na podanie priznania alebo čiastkového priznania môže daňovník podať opravné priznanie. Správca dane bude prihliadať na opravné priznanie. Na priznanie alebo čiastkové priznanie podané pred tým prihliadať nebude.

Daňovník je povinný podať dodatočné daňové priznanie, ak v priznaní alebo čiastkovom priznaní neuviedol správne údaje. Dodatočné priznanie je povinný podať v lehote do štyroch rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať priznanie.

Daňovník v prípade spoluvlastníctva

Pozemok v spoluvlastníctve

Ak je podľa § 5 ods. 4 zákona o miestnych daniach pozemok v spoluvlastníctve viacerých daňovníkov, daňovníkom dane z pozemkov je každý spoluvlastník podľa výšky svojho podielu. Ak je pozemok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, daňovníkom sú obaja manželia a ručia za daň spoločne a nerozdielne.

Stavba v spoluvlastníctve

Ak je podľa § 9 ods. 4 zákona o miestnych daniach stavba v spoluvlastníctve viacerých daňovníkov, daňovníkom je každý s

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály