Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Osobitosti nákladov z odvodov príjmov rozpočtových organizácií

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Nákladmi podľa § 2 ods. 4 písm. e) zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o účtovníctve“) sa rozumie zníženie ekonomických úžitkov účtovnej jednotky (ÚJ) v účtovnom období, ktoré sa dá spoľahlivo oceniť. Keď­že rozpočtové organizácie sú financované prostredníctvom transferov od zriaďovateľa a príjmy sa účtujú oddelene od výdavkov, osobitosťou je účtovanie o nákladoch z odvodov príjmov rozpočtových organizácií.

Rozpočtová organizácia je podľa § 21 ods. 1 zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy v z. n. p. (ďalej len „zákon o rozpočtových pravidlách verejnej správy“) právnická osoba štátu, obce alebo vyššieho územného celku (VÚC), ktorá je svojimi príjmami a výdavkami zapojená na štátny rozpočet (ŠR), rozpočet obce alebo na rozpočet VÚC.

Hospodári s rozpočtovými prostriedkami a s prostriedkami prijatými od iných subjektov. Zostavuje svoj rozpočet príjmov a výdavkov a riadi sa zákonom o štátnom rozpočte na príslušný rozpočtový rok a zákonom o rozpočtových pravidlách verejnej správy.

Rozpočtové organizácie účtujú o nákladoch v účtovej skupine 5 – Náklady v zmysle opatrenia Ministerstva financií SR č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „Postupy účtovania“).

Tabuľka:

Náklady z odvodov príjmov – príloha Postupov účtovania „Rámcová účtová osnova pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky“

Účtová skupina 58 – Náklady na transfery a náklady z odvodov príjmov

Príloha Postupov účtovania

Náklady na transfery účty 581 – 587

• Náklady na transfery zo štátneho rozpočtu (účty 581– 583)
Náklady na transfery z
rozpočtu obce alebo z rozpočtu vyššieho územného celku (584 – 586)
Náklady na ostatné
transfery čet 587)

Náklady z odvodov príjmov účty 588 – 589

588 - Náklady z odvodu príjmov

589 - Náklady z budúceho odvodu príjmov

Legenda: účty (príloha 1 opatrenia MF/16786/2007-31) 581 – Náklady na transfery zo štátneho rozpočtu do štátnych rozpočtových a príspevkových organizácií, 582 – Náklady na transfery zo štátneho rozpočtu ostatným subjektom verejnej správy, 583 – Náklady na transfery zo štátneho rozpočtu subjektom mimo verejnej správy, 584 – Náklady na transfery z rozpočtu obce alebo z rozpočtu vyššieho územného celku do rozpočtových organizácií a príspevkových organizácií zriadených obcou alebo vyšším územným celkom, 585 – Náklady na transfery z rozpočtu obce alebo z rozpočtu vyššieho územného celku ostatným subjektom verejnej správy, 586 – Náklady na transfery z rozpočtu obce alebo z rozpočtu vyššieho územného celku subjektom mimo verejnej správy, 587 – Náklady na ostatné transfery, 588 – Náklady z odvodu príjmov, 589 – Náklady z budúceho odvodu príjmov.

Podľa zriaďovateľa rozlišujeme rozpočtové organizácie:

  • v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu (vykazujú sa v ústrednej správe),
  • zriadené obcou (vykazujú sa v územnej samospráve) a
  • zriadené vyšším územným celkom (vykazujú sa v územnej samospráve).

Štátne rozpočtové organizácie účtujú o príjmoch na účte 224 – Účet štátnych rozpočtových príjmov. K 31. 12. sa konečný stav účtu 224 prevedie na účet 351 – Zúčtovanie odvodov príjmov rozpočtových organizácií do rozpočtu zriaďovateľa nasledovne – MD 351/224 Dal.

Obecné rozpočtové organizácie a rozpočtové organizácie VÚC konečný stav účtu 223 – Príjmový rozpočtový účet prevedú na účet 351 – Zúčtovanie odvodov príjmov rozpočtových organizácií do rozpočtu zriaďovateľa nasledovne – MD 351/223 Dal.

Príjmy sú rozpočtové organizácie povinné odviesť do rozpočtu zriaďovateľa (t. j štátneho rozpo

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály