Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odvolanie prednostu mestského úradu

Dátum: Rubrika: Naša poradňa

Po voľbách, v ktorých doterajší primátor nekandiduje, môžem očakávať svoje odvolanie z postu prednostky mestského úradu, ktorý zastávam už skoro 12 rokov v pracovnom pomere na neurčitý čas. Za akých podmienok môžem po svojom odvolaní z funkcie dostať výpoveď a od ktorého dátumu mi začne plynúť výpovedná doba? Je to od momentu odvolania či od doručenia výpovede? Možno sa proti odvolaniu z funkcie nejako brániť? Do starobného dôchodku mi chýba len pár mesiacov, nevzťahuje sa na mňa z tohto titulu nejaká ochrana, prípadne nárok na odstupné či odchodné?

V aplikačnej praxi, často práve po voľbách, sa možno stretnúť so situáciou, že nový primátor/starosta odvolá prednostu, ktorý bol vymenovaný do funkcie predchádzajúcim primátorom/starostom. V takomto prípade, ak sa s ním nedohodne zmena pracovného pomeru, prednosta po svojom odvolaní obvykle dostáva výpoveď.

Keby vás novozvolený primátor odvolal z postu prednostky k určitému dňu len preto, že si chce vybrať nového prednostu a nebude sa snažiť to zdôvodniť, hoci aj podľa vás vykonštruovanými nedostatkami v práci, potom následnú výpoveď by vám mohol dať v zmysle § 63 ods. 1 písm. d) bod 1 Zákonníka práce iba za predpokladu, že pre vás v čase po odvolaní z funkcie nie je iné vhodné pracovné zaradenie, alebo že ste vykonávanie inej vhodnej pracovnej pozície odmietli.

Pon

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály