Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obec – registrácia pre DPH a stavebné práce (III.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Obec – registrácia pre DPH a stavebné práce

V záverečnej časti pokračujeme povinnou a dobrovoľnou registráciou spolu s praktickými príkladmi.

Povinnosť podať žiadosť o registráciu

Registračnú povinnosť podľa § 7 zákona o DPH má aj právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou, t. j. aj obec, ktorá nadobúda v tuzemsku tovar z iného členského štátu, a to pred nadobudnutím tovaru, ktorým dosiahne celkovú hodnotu tovaru bez dane 14 000 € v kalendárnom roku. O registrácii pre daň podľa § 7 zákona o DPH vydá miestne príslušný daňový úrad obci osvedčenie a pridelí identifikačné číslo pre daň. Pridelené identifikačné číslo pre daň obec ako nadobúdateľ používa pri objednávaní tovarov z iných členských štátov.

Obec, ktorá sa registruje pre daň podľa tohto ustanovenia, je povinná podľa § 69 ods. 6 zákona o DPH platiť daň z nadobudnutia tovaru v SR z iného členského štátu, ale nemá nárok na odpočítanie dane.

Registráciou pre daň podľa § 7 zákona o DPH sa obec nestáva pla­titeľom dane.

Dobrovoľná registrácia

Žiadosť o registráciu pre daň z titulu nadobúdania tovaru z iného členského štátu môže byť podanáaj v prípade, ak hodnota tovaru bez dane nadobudnutého z iných členských štátov nedosiahne v kalendárnom roku 14 000 eur.

Ak sa nadobúdateľ tovaru – obec rozhodne, že bude zdaňovať nadobudnutie tovaru pred dosiahnutím hodnoty 14 000 eura, toto svoje rozhodnutie oznámi písomne daňovému úradu pri podaní žiadosti o registráciu pre daň podľa § 7 zákona o DPH. Nadobudnutia tovaru bude potom zdaňovať najmenej po dobu dvoch kalendárnych rokov.

Miestne príslušný daňový úrad bude registrovať obec ku dňu, ku ktorému požiada o registráciu, nie so spätným dátumom.

Podľa § 15 ods. 4 zákona o DPH sa na účely určenia miesta dodania služby právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je registrovaná pre DPH (obec), považuje za zdaniteľnú osobu.

♦ Príklad č. 8: Služba prijatá obcou ako platiteľom DPH, ktorá nesúvisí s jej podnikateľskou činnosťou

Obec sa z dôvodu predaja stavebných pozemkov pre individuálnu výstavbu rodinných domov zaregistrovala za platiteľa dane (§ 4 zákona o DPH). Následne obec prijme poradenskú službu súvisiacu s jej hlavnou činnosťou (nepodnikateľskou) od českého platiteľa DPH. Platí, že obec sa považuje za zdaniteľnú osobu pre všetky služby, ktoré sú jej dodané. Miestom dodania poradenskej služby je podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH SR, osobou povinnou platiť daň je podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH obec. Český podnikateľ dodanú poradenskú službu fakturuje bez DPH.

* * *

Obec ako právnická osoba, ktorá nie je zdaniteľnou osobou a je registrovaná k DPH dôvodu nadobudnutia tovaru v SR z iného členského štátu podľa § 7 zákona o DPH, sa na účely určenia miesta dodania služby považuje za zdaniteľnú osobu. Ak prijme službu od zahraničnej osoby z iného členského štátu alebo z tretieho štátu a miesto dodania služby sa určí podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH, je z prijatej služby povinná platiť DPH podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH.

♦ Príklad č. 9: Služba prijatá obcou ako neplatiteľom DPH, ktorá nesúvisí s jej podnikateľskou činnosťou

Obec je registrovaná k DPH podľa § 7 zákona o DPH ako nadobúdateľ tovaru v SR z iného členského štátu. Prijme právnu službu od českého platiteľa DPH. Miestom dodania právnej služby je podľa § 15 ods. 1 zákona o DPH SR a obec je povinná platiť daň podľa § 69 ods. 3 zákona o DPH.

Obec a stavebné práce z hľadiska DPH

Prenos daňovej povinnosti – výnimka zo všeobecného pravidla

Prenos daňovej povinnosti z dodávateľa tovaru alebo služby na príjemcu plnenia, t. j. na osobu, ktorá tovar kúpila alebo službu prijala, je

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály