Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Novela zákona o obecnom zriadení od 1. apríla 2018

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Témou príspevku je novela normatívneho právneho aktu – zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, ktorou sa novelizuje zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len „zákon o obecnom zriadení“). Novela bude v účinnosti od 1. apríla 2018 a zmeny, ktoré prináša, sa týkajú najmä spôsobov zverejnenia všeobecne záväzných nariadení, určenia povinností pri organizovaní miestneho referenda, zhromaždení obyvateľov, určenia stropov odmien poslancov, zástupcov starostu, osôb v poradných orgánoch obce, ktorí nie sú poslancami obecného zastupiteľstva a pod. Čo sa do novely zákona o obecnom zriadení dostalo?

Povinné zverejnenie na webe

Do apríla 2018 platí, že obec zverejní návrh rozpočtu, návrh záverečného účtu či návrh všeobecne záväzného nariadenia alebo uznesenie súdu o nesúlade nariadenia s osobitnými predpismi na úradnej tabuli a rovnako spôsobom v obci obvyklým. Od apríla 2018 sa povinne zverejnia uvedené skutočnosti na úradnej tabuli a rovnako aj na webovom sídle (internetovej stránke) obce. Novela, platná od apríla 2018, nešpecifikuje spôsob zverejnenia na webovom sídle, pričom iba ustanovuje, že obec zverejní návrh rozpočtu obce a návrh záverečného účtu obce najmenej 15 dní pred rokovaním obecného zastupiteľstva na úradnej tabuli obce a na webovom sídle obce. Zároveň bude možnosť výnimočne ustanoviť skorší začiatok účinnosti všeobecne záväzného nariadenia (nie skôr ako je deň vyhlásenia) iba v prípade, ak je to odôvodnené naliehavým verejným záujmom (Pozn. autora: Charakter naliehavého verejného záujmu novela zákona o obecnom zriadení bližšie neurčuje.).

Upozornenie: V prípade oznámenia o vyhlásení miestneho referenda uvádza novela zákona o obecnom zriadení až tri spôsoby zverejnenia, a to zverejnenie:
1. na úradnej tabuli obce,
2. na webovom sídle obce a aj zároveň
3. iným spôsobom, ktorý určí obecné zastupiteľstvo.

Zároveň novela zákona o obecnom zriadení určuje aj náležitosti oznámenia o vyhlásení miestneho referenda, medzi ktoré patria dátum schválenia uznesenia, dátum, miesto a čas konania referenda, referendové otázky a spôsob úpravy hlasovacieho lístka. Obec vyhlási výsledky miestneho referenda do troch dní od doručenia zápisnice o výsledkoch hlasovania na úradnej tabuli obce a na webovom sídle obce (Pozn. autora: Doteraz táto právna úprava nebola v zákone o obecnom zriadení definovaná).

Pričlenenie obce

Novela zákona o obecnom zriadení uvádza, že obec, ktorá po vykonaní dvoch po sebe idúcich volieb do orgánov samosprávy obcí nemá obecné zastupiteľstvo ani starostu obce, vláda môže nariadením pričleniť k susediacej obci, ktorá sa nachádza v tom istom okrese ako nefunkčná obec, ak s tým susediaca obec súhlasí. Takéto ustanovenie je nové a reaguje na aplikačnú prax viacerých nefunkčných obcí, a to aj do budúcnosti. Z rozpočtovej kapitoly ministerstva možno poskytnúť jednorazový finančný príspevok na podporu plynulého výkonu samosprávy obce, ku ktorej bola pričlenená nefunkčná obec.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály