Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Komunálne zdaňovanie v konkrétnych príkladoch obcí a miest SR – inšpirácie a podnety pre samosprávy (III.)

Dátum: Rubrika: Hospodárenie Zo seriálu: Komunálne zdaňovanie v konkrétnych príkladoch obcí a miest SR – inšpirácie a podnety pre samosprávy

V tomto príspevku približujem niektoré informácie o vývoji daní a nedoplatkov na miestnych daniach v Banskej Bystrici, Tornali, Stropkove, Starej Ľubovni, Brezne a Leviciach.

Banskobystrický samosprávny kraj – zvýšenie dane z motorových vozidiel

Daň z motorových vozidiel sa v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) zvyšuje. Župa sa týmto činom usilovala priblížiť celoslovenskému priemeru v dani z motorových vozidiel, pričom prostriedkom je také navýšenie, aby BBSK bol zhruba tri až päť percent pod priemerom ostatných krajov vo všetkých kategóriách.

Daň z motorových vozidiel sa vyberá od firiem, právnických a fyzických osôb, ktoré podnikajú na Slovensku, a vyberá sa za osobné aj nákladné motorové vozidlá vo všetkých kategóriách. Je to daň, ktorú vyberá samosprávny kraj a je príjmovou časťou do rozpočtu kraja.

Za rok 2011 výška tejto dane pre bystrickú župu predstavovala 12 miliónov eur, pričom BBSK očakáva jej nárast zhruba o 500 000 eur.

Ako sa uvádza v dôvodovej správe, v predkladanom návrhu sú sadzby pre osobné vozidla navýšené priemerne o 4 % a pre úžitkové vozidlá v základnej sadzbe o 1,6 %.

Priemerný nárast navrhovaných sadzieb pre úžitkové vozidlá pre kategóriu vozidiel EURO 3 je vo výške 4,2 % a pre kategóriu EURO 4 a 5 vo výške 10,61 %. Pričom zvýhodnenie ekologických zliav podľa predloženého návrhu pre kategóriu EURO 3 oproti základnej sadzbe je v priemernej výške 7,47 % (doteraz 9,93 %) a pre kategóriu EURO 4 a 5 v priemernej výške 12,80 % (doteraz 20,05 %).

Novelou zákona o miestnych daniach sa zároveň zavádzajú aj zvýhodnenia pre nové vozidlá, ktoré spĺňajú emisné normy EEV a EURO 6 a zaraďujú sa do najvýhodnejšej kategórie. BBSK týmto spôsobom napĺňa ciele a environmentálne princípy zakotvené v Dopravnej politike SR do roku 2015 a Stratégii rozvoja dopravy v SR do roku 2020.

Obce a mestá – príležitosť znížiť dlhy daní cez verejný pranier

Zákon o správe daní v SR už roky umožňuje bojovať proti daňovým dlžníkom aj jednoduchým verejným pranierom. Čo to znamená?

Samosprávy neplatičov na miestnych daniach nielenže zverejňujú na weboch, no k dlžníkom, ktorí nereagujú na výzvy, posielajú exekútorov podľa práva, ktoré im dáva zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (tzv. daňový poriadok). Ako to funguje procesne?

Obce najprv písomne vyzvú dlžníka, aby zaplatil. Ak neuposlúch

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály