Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Finančné príspevky od rodičov v školách a v školských zariadeniach zriadených obcou

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Rozpočty škôl a školských zariadení počítajú so zdrojmi, ktorými sú prostriedky štátneho rozpočtu, rozpočtu obce a tiež finančné príspevky od žiakov, rodičov alebo iných osôb, ktoré majú voči žiakovi vyživovaciu povinnosť. Cieľom príspevku je objasniť problematiku stanovenia finančných príspevkov s ohľadom na novelu zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) zákonom č. 415/2021 Z. z. V príspevku poukazujeme na zmeny účinné od 1. januára 2022.

Podľa o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 597/2003 Z.z.") k zdrojom financovania škôl a školských zariadení patria okrem finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu a z rozpočtov územnej samosprávy aj:
-
príspevky od žiakov, rodičov alebo inej osoby, ktorá má voči žiakovi vyživovaciu povinnosť, na čiastočnú úhradu nákladov na výchovu a vzdelanie v materských školách, školských kluboch detí, centrách voľného času a
-
príspevky od žiakov, rodičov alebo inej osoby, ktorá má voči žiakovi vyživovaciu povinnosť, na čiastočnú úhradu nákladov spojených s výchovou, pobytom, ubytovaním a stravovaním v školských internátoch, špeciálnych výchovných zariadeniach a zariadeniach školského stravovania (ďalej len "finančné príspevky").
Povinnosť k stanoveniu a vyberaniu finančných príspevkov je pre obec ustanovená v o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 596/2003 Z.z."). Od 1. januára 2022 obec ako zriaďovateľ určí všeobecne záväzným nariadením:
-
výšku príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole,
-
výšku príspevku v základnej umeleckej škole,
-
výšku úhrady nákladov na štúdium v jazykovej škole,
-
výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť školského klubu detí,
-
výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť školského internátu,
-
výšku mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť centra voľného času.
Podrobnosti k stanoveniu výšky finančných príspevkov sú ustanovené v o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "školský zákon").
Materská škola
Podľa § 28 ods. 3 školského zákona vzdelávanie v materských školách (ďalej len "MŠ") sa uskutočňuje za čiastočnú úhradu.
Obec ako zriaďovateľ MŠ má povinnosť určiť všeobecne záväzným nariadením (ďalej len "VZN") výšku mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov MŠ.
Vo VZN od 1. januára 2022 podľa § 28 ods. 5 a 7 školského zákona obec určí:
-
výšku mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov MŠ, a to jednotnou sumou pre všetky deti prijaté do MŠ okrem detí, pre ktoré je predprimárne vzdelávanie povinné,
-
podmienky zníženia, zvýšenia alebo odpustenia príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu výdavkov MŠ.
Podľa § 28 ods. 6 školského zákona sa príspevok na čiastočnú úhradu výdavkov MŠ neuhrádza:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály