Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Daňové priznanie subjektov verejnej správy a územnej samosprávy za rok 2013

Dátum: Rubrika: Daň z príjmov

Aj pre zdaňovacie obdobie roku 2013 vyplýva povinnosť podávať daňové priznanie (ďalej len „DP“) k dani z príjmov právnických osôb subjektom verejnej správy a územnej samosprávy z dvoch základných právnych predpisov, ktorými sú:

  1. § 15 zákona č. 563/2009 Z. z. o správe daní a poplatkov (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.(ďalej len „daňový poriadok“),
  2. § 41 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len „ZDP“).

Ustanovenie § 41 ods. 1 ZDP ukladá povinnosť podať DP za predchádzajúce zdaňovacie obdobie daňovníkom v lehote podľa § 49 (do troch mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia). Súčasne vymedzuje aj okruh daňovníkov, ktorí pri dosiahnutí vybraných druhov príjmov nemajú povinnosť podať DP.

Ak rozpočtová alebo príspevková organizácia bez ohľadu na osobu zriaďovateľa dosiahla v roku 2013 iba príjmy:
      • oslobodené od dane vymedzené v § 13 a § 52 ods. 38 ZDP,
      • z ktorých sa daň vyberá zrážkou vymedzené v § 43 ZDP
nevzniká jej povinnosť podať DP.

Medzi príjmy oslobodené od dane v rozpočtových a príspevkových organizáciách patria predovšetkým príjmy plynúce z činnosti, na ktorú boli zriadené a sú vymedzené zriaďovacou listinou podľa § 13 ods. 1 písm. a) ZDP. Sú to príjmy, ktoré subjektom verejnej správy každoročne plynú od ich zriaďovateľov na výkon ich hlavnej činnosti.

Špecificky len v rozpočtových organizáciách zriadených obcou alebo vyšším územným celkom (VÚC) sú oslobodené od dane aj príjmy z nájomného a predaja majetku podľa § 13 ods. 1 písm. b) ZDP, ak sú zahrnuté v rozpočte od zriaďovateľa. Príjmy z predaja majetku v rozpočtových organizáciách podliehali zdaneniu len v roku 2011, od 1. 1. 2012 novelou ZDP (zákon č. 395/2012 Z. z.) boli opäť zaradené medzi oslobodené príjmy. Príjmy z predaja majetku v príspevkových organizáciách podliehajú zdaneniu už od roku 2004.

Z príjmov vyberaných zrážkou taxatívne vymenovaných v § 43 ZDP, z ktorých má povinnosť platiteľ odvádzať zrážkovú daň za daňovníka, sa v rozpočtových a príspevkových organizáciách môžu vyskytnúť v rámci ich činnosti najčastejšie úroky z bežných účtov, termínovaných vkladov a iných vkladov, u ktorých však zrazením dane platiteľom sú tieto príjmy považované za vysporiadanú daňovú povinnosť v nadväznosti na § 43 ods. 6 ZDP.

Ak obec alebo VÚC dosiahli v roku 2013 iba tieto dva druhy príjmov:
      • príjmy, ktoré nie sú predmetom dane (prijaté dary alebo príjmy z dedičstva, podiel zaplatenej dane určený na verejnoprospešné účely podľa § 50 ZDP, prijaté podiely na zisku vykázané vo výsledku hospodárenia po 1. 1. 2004, podiely na likvidačnom zostatku, vyrovnacie podiely, príjem z nadobudnutia nových akcií a pod.)
      • príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou podľa § 43 ZDP
podľa § 41 ods. 1 ZDP im nevzniká povinnosť podať DP.

Obciam, mestám a VÚC však vždy vznikne povinnosť podať DP, nakoľko pri výkone činnosti, na ktorú boli zriadené, dosahujú príjmy ktoré sú predmetom dane, aj keď sú následne oslobodené od dane podľa iných ustanovení § 13 ZDP.

♦ Príklad č. 1:

Obec v roku 2013 dosiahla príjmy z miestnych daní a poplatkov, príjmy na výkon samosprávy zo štátneho rozpočtu. Aj napriek skutočnosti, že tieto príjmy sú následne oslobodené od dane podľa § 13 ods. 1 písm. a) ZDP, vzniká povinnosť podať DP a oslobodené príjmy si uplatní v DP podľa § 49 ods. 9 ZDP.

* * *

Lehota na podanie DP a splatnosť dane

  1. DP k dani z príjmov právnickej osoby za rok 2013 má daňovník povinnosť podaťvo všeobecnej lehote do troch kalendárnych mesiacov po skončení zdaňovacieho obdobia, ktorým je za rok 2013 termín 31. marec 2014 (pondelok). V tejto lehote je splatná aj prípadná daňová povinnosť vyplývajúca z podaného DP.
  2. DP má však daňovník možnosť podať aj v lehote podľa § 49 ods. 3 písm. a) ZDP na základeoznámenia podaného miestne príslušnému správcovi dane najneskôr do uplynutia lehoty na podanie DP (ďalej len „oznámenie“). V oznámení daňovník uvedie novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá DP a v tejto novej lehote je aj daň splatná. V tomto prípade sa môže predlžiť lehota na podanie DP najviac o tri celé kalendárne mesiace (do 30. 6. 2014), kedy je aj výsledná daňová povinnosť splatná.
  3. Na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie DP sa môže predlžiť lehota podľa § 49 ods. 3 písm. b) ZDP najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov (do 30. 9. 2014), ak súčasťou príjmov sú zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii, kedy je aj výsledná daňová povinnosť splatná.
  4. Podľa § 49 ods. 2 ZDP sa splatnosť daňovej povinnosti na dani z príjmov predlžuje v závislosti od doručenia oznámenia číslu účtu správcu dane vedeného pre daňovníka podľa § 49 ods. 2 a 3 ZDP. Ak správca dane uvedenú povinnosť nesplní do uplynutia lehoty na podanie DP, posúva sa lehota splatnosti dane na priamych daniach do ôsmich dní od doručenia oznámenia čísla účtu správcu dane vedeného pre daňovníka, ak bolo daňovníkovi oznámenie doručené po lehote na podanie DP.

Spôsob platenia dane

Daň sa platí v eurách správcovi dane. Platbu dane možno vykonať podľa § 55 ods. 2 daňového poriadku týmito spôsobmi:

  1. bezhotovostným prevodom z účtu v banke alebo z účtu určeného na zloženie zábezpeky na daň; pri bezhotovostných prevodoch sa za deň platby považuje deň, keď bola platba odpísaná z účtu daňového subjektu,
  2. v hotovosti (poštovým poukazom na príslušný účet správcu dane alebo zamestnancovi správcu dane pri výkone exekúcie, ak ide o platby, ktoré majú byť daňovou exekúciou vymožené); pri platbe v hotovosti sa za deň platby považuje deň, keď pošta alebo zamestnanec správcu dane hotovosť prijal alebo prevzal,
  3. pri platbách do 300 € správcovi dane, ktorým je obec, na túto platbu je zamestnanec správcu dane povinný vydať príjmový pokladničný doklad; týmto spôsobom však nemožno uhradiť daň z príjmov, nakoľko správcom dane z príjmov nie je obec,
  4. vykonaním kompenzácie u iného správcu dane; pri vykonaní kompenzácie u iného správcu dane sa za deň platby považuje deň
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály