Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Smernica o vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií - vzor (2. časť)

Dátum: Rubrika: Z právnej praxe Zo seriálu: Smernica o vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií – vzor

Príspevok prináša pokračovanie, resp. druhú časť vzoru smernice o postupe obce (mesta) pri vybavovaní žiadostí o sprístupnenie informácií podľa zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v z. n. p. (ďalej aj „zákon o slobode informácií“). Pripomíname, že vzor nemá záväzný charakter, je len vo forme odporúčania.

Vzor: Smernica o postupe obce/mesta pri sprístupňovaní informácií - 2. časť

Čl. VII

Evidencia žiadostí o sprístupnenie informácií

1.   Evidenciu žiadostí o sprístupnenie informácií vedie tlačové oddelenie tak, aby poskytovala údaje potrebné na kontrolu vybavovania žiadostí a údaje o najčastejšie vyžiadaných informáciách.

2.   Evidencia musí obsahovať najmä tieto údaje:

a)   dátum podania žiadosti,

b)   vyžiadanú informáciu a navrhovaný spôsob poskytnutia informácie,

c)   výsledok vybavenia žiadosti (poskytnutie informácií, vydanie rozhodnutia alebo postúpenie žiadosti),

d)  podanie opravného prostriedku.

3.   Žiadosti o informácie sa v súvislosti s ich evidenciou a vybavovaním posudzujú podľa ich obsahu.

4.   Tlačové oddelenie zaeviduje žiadosť do evidencie žiadostí, pokiaľ táto svojím obsahom predstavuje žiadosť podľa zákona o slobode informácií. V prípade, že mesto dostane podanie označené ako žiadosť o sprístupnenie informácií podľa zákona o slobode informácií, ktoré však svojím obsahom nepredstavuje žiadosť podľa tohto zákona, takéto podanie sa do evidencie žiadostí nezaeviduje; takéto podanie vybaví vecne príslušný organizačný útvar MsÚ postupom zodpovedajúcim obsahu/predmetu podania.

5.   Ak iný organizačný útvar MsÚ ako tlačové oddelenie prijme podanie, ktoré je žiadosťou o sprístupnenie informácií podľa zákona o slobode informácií, pričom tento útvar je zároveň príslušný na vybavenie žiadosti, je povinný zaevidovať žiadosť okrem podateľne úradu aj v osobitnej evidencii vedenej tlačovým oddelením.

6.   Ak iný organizačný útvar MsÚ ako tlačové oddelenie prijme podanie, ktoré je žiadosťou o sprístupnenie informácií podľa zákona o slobode informácií, pričom tento útvar nie je príslušný na vybavenie žiadosti, je povinný bezodkladne postúpiť žiadosť na vybavenie vecne príslušnému organizačnému útvaru MsÚ, ktorý disponuje požadovanými informáciami. Vecne príslušný organizačný útvar, ktorému je žiadosť postúpená, je povinný zaevidovať žiadosť okrem podateľne úradu aj v osobitnej evidencii vedenej tlačovým oddelením.

Čl. VIII

Vybavenie žiadostí o sprístupnenie informácií

1.   Zamestnanec vybavujúci žiadosť preskúma, či žiadosť spĺňa náležitosti podľa § 14 zákona o slobode informácií. Zo žiadosti musí byť zrejmé, ktorej povinnej osobe je určená, meno, priezvisko, názov alebo obchodné meno žiadateľa, jeho adresa pobytu alebo sídlo, ktorých informácií sa žiadosť týka a aký spôsob sprístupnenia informácií žiadateľ navrhuje.

2.   V prípade, ak žiadosť neobsahuje zákonom ustanovené náležitosti, zamestnanec vybavujúci žiadosť bezodkladne vyzve žiadateľa, aby v lehote siedmich dní neúplnú žiadosť doplnil s poučením o tom, ako treba doplnenie urobiť. Ak napriek tejto výzve žiadateľ žiadosť nedoplní a informáciu nemožno pr

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.