Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Rozhodovanie obce v rámci autoremedúry

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Podanie odvolania v daňovom konaní je podstatná právna skutočnosť, ktorá spôsobuje začatie odvolacieho konania, prostredníctvom ktorého sa môže odvolávajúci sa daňový subjekt domáhať preskúmania prvostupňového rozhodnutia správcu dane vydaného v daňovom konaní. Tým sa zároveň odkladá právoplatnosť a vykonateľnosť takéhoto rozhodnutia. V rámci daňového konania pri určitých daniach, napríklad pri dani z nehnuteľností, je správcom dane obec. Pokiaľ správu dane vykonáva obec, tak je nevyhnutné, aby preskúmala, či podané odvolanie spĺňa všetky náležitosti z formálnej a aj z obsahovej stránky a taktiež, aby bol dodržaný postup správcu dane pri podaní odvolania v daňovom konaní, keďže daňový subjekt podáva odvolanie tomu správcovi dane, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal. Pritom obec môže o podanom odvolaní proti vlastnému rozhodnutiu rozhodnúť v rámci autoremedúry len a výlučne vtedy, keď podanému odvolaniu vyhovie v celom rozsahu.

Postup obce pri preskúmavaní odvolania
Odvolacie konanie a teda aj procesný postup obce (správca dane) pri rozhodovaní o ňom je predmetom úpravy zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok"), ktorý je určujúcou právnou úpravou.
Odvolanie možno podľa § 72 ods. 1 daňového poriadku podať len za predpokladu, že jeho podanie nevylučuje daňový poriadok a za predpokladu, že subjekt sa jeho podania nevzdal. Platí, že voči každému prvostupňovému rozhodnutiu správcu dane nemožno podať odvolanie.
Príklad č. 1
Obec (správca dane z nehnuteľností) vydala rozhodnutie podľa § 57 daňového poriadku o nepovolení odkladu platby dane z nehnuteľností daňového subjektu. S uvedeným postupom daňový subjekt, ktorého sa rozhodnutie týkalo, nesúhlasil a podal odvolanie. Uvedené odvolanie obec zamietla. Konala obec v súlade s platným právom?
Podľa § 57 ods. 6 daňového poriadku nemožno podať odvolanie proti rozhodnutiu o odklade platenia dane, keďže to daňový poriadok vylučuje. Taktiež podľa § 73 ods. 4 písm. b) daňového poriadku obec odvolanie zamietne, ak smerovalo proti rozhodnutiu, proti ktorému nemožno podať odvolanie. Preto je možné konštatovať, že obec konala v súlade s platným právom.
Upozornenie:
Daňový poriadok ustanovuje aj iné prípady rozhodnutí správcu dane, proti ktorým nemožno podať odvolanie.
Podľa § 29 ods. 3 daňového poriadku nemožno proti rozhodnutiu správcu dane o žiadosti o odpustenie zmeškania lehoty podať opravné prostriedky, teda ani odvolanie. Podľa § 92 ods. 4 daňového poriadku daňový exekučný príkaz je právoplatný dňom jeho vydania a nie sú proti nemu prípustné opravné prostriedky. Taktiež podľa § 95 ods. 6 daňového poriadku nemožno proti rozhodnutiu o odložení daňovej exekúcie podať opravné prostriedky.
Preto musí správca dane, ktorým je aj obec, po podaní odvolania dôkladne zvážiť, či je proti jej rozhodnutiu v daňovom konaní možné podať odvolanie na základe daňového poriadku a či postupovať v odvolacom konaní alebo odvolanie zamietnuť.
Príklad č. 2:
Daňový subjekt podal odvolanie proti rozhodnutiu obce (správca dane z nehnuteľností). Predmetné odvolanie adresoval daňový subjekt Finančnému riaditeľstvu SR. Postupoval daňový subjekt v súlade s platným právom?
Odvolanie sa podľa § 72 ods. 2 daňového poriadku podáva zásadne finančnému orgánu, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal, teda prvostupňovému finančnému orgánu, ktorým je v tomto prípade príslušná obec. Prvostupňovým správcom dane môže byť podľa § 4 ods. 1 daňového poriadku daňový úrad, colný úrad alebo obec, závisí to od toho, ktorému z týchto správcov dane priznávajú osobitné právne predpisy oprávnenie rozhodovať v daňovom konaní.
Pokiaľ ide o niektorú z miestnych daní podľa § 2 zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. bude príslušným správcom dane na vydanie prvostupňového rozhodnutia v daňovom konaní obec, ktorá je na to oprávnená. Pokiaľ sa daňový subjekt rozhodne podať odvolanie proti rozhodnutiu vydanom obcou, tak musí odvolanie podať na túto obec, ktorá napadnuté rozhodnutie vydala.
Pri podaní odvolania daňovým subjektom môže dôjsť k tomu, že daňový subjekt podá odvolanie nesprávne na odvolací finančný orgán, ktorým je Finančné riaditeľstvo SR. V takomto prípade je tento odvolací finančný orgán povinný takéto odvolanie odoslať príslušnému správcovi dane, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal.
V kontexte uvedených súvislostí možno vyvodiť záver, že daňový subjekt nepostupoval správne a odvolanie mal adresovať obci, ktorá je správcom dane z nehnuteľností a ktorá vydala napadnuté rozhodnutie.
Príklad č. 3:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.