Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Právoplatnosť rozhodnutia obce v daňovom konaní

Dátum: Rubrika: Správne právo

V rámci daňového konania vystupuje obec v právnom postavení správcu dane, z čoho jej vyplývajú aj určité oprávnenia. Predmetom tohto článku je uvedenie príkladov z praxe a ich riešení, ktoré súvisia s právoplatnosťou rozhodnutia obce v daňovom procese.
V súvislosti s právoplatnosťou vydaného rozhodnutia obce v daňovom konaní treba zohľadňovať skutočnosť, že len obsahovo správne a právne súladné rozhodnutie obce sa môže stať právoplatným. Právoplatnosť sa spája aj s právnou povinnosťou obce, ktorá je správcom dane, riadne doručovať rozhodnutia vydané v daňovom konaní daňovému subjektu. Právoplatné však môže byť aj také rozhodnutie, ktoré bolo napadnuté odvolaním, ale odvolací orgán odvolaniu nevyhovel, prípadne sám rozhodol o podanom odvolaní.
Príklad č. 1
Obec, ktorá je správcom dane z nehnuteľností, vydala rozhodnutie, t.j. platobný výmer, pričom ako správca dane bol v danom prípade označený obecný úrad. Je uvedené rozhodnutie právne súladné a kedy sa stane právoplatným podľa právnej úpravy?
Podľa § 4 ods. 1 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") je správcom dane daňový úrad, colný úrad a obec, pričom ide o kogentnú právnu úpravu. V praxi dochádza k prípadom, že ak je správcom dane obec, napríklad pri dani z nehnuteľností, vydávajú sa platobné výmery s hlavičkou "obecného úradu", ktorý však podľa § 16 ods. 1 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. zabezpečuje organizačné a administratívne veci obecného zastupiteľstva a starostu, ako aj orgánov zriadených obecným zastupiteľstvom, teda obecný úrad nemá vlastnú právnu subjektivitu. Možno preto konštatovať, že v tomto prípade ide o nesprávne označenie správcu dane, a preto má byť rozhodnutie vydávané pod hlavičkou obce, ktorá je správcom dane v daňovom konaní. Pokiaľ uvedené nebude rešpektované, môže dôjsť k napadnutiu daného platobného výmeru daňovým subjektom pre vecnú nesprávnosť a prípadné odvolanie v predmetnej záležitosti môže byť úspešné, čo spôsobí odklad právoplatnosti prvostupňového rozhodnutia obce v tomto prípade.
Príklad č. 2
Obec ako správca dane z nehnuteľností vydala platobný výmer, ktorý obsahoval nesprávne označenie povinného daňového subjektu, keďže išlo o fyzickú osobu oprávnenú na podnikanie (živnostníka) a jej označenie nebolo presne uvedené podľa živnostenského registra. Je takéto rozhodnutie právne súladné a môže sa stať právoplatným?
Označenie daňového subjektu je podstatnou obsahovou súčasťou platobného výmeru miestnej samosprávy. V tejto súvislosti je veľmi podstatné, aby sa označenie daňového subjektu v plnom rozsahu zhodovalo s oficiálnou databázou, napríklad pokiaľ ide o fyzickú osobu - podnikateľa, aby bolo jeho obchodné meno presne odpísané zo živnostenského registra, alebo ak ide o právnickú osobu, tak z obchodného registra.
V prípade oficiálnych úradných registrov platí prezumpcia správnosti ich obsahu, ktorá je vyvrátiteľná, a teda ak ktorýkoľvek subjekt preukáže, že údaje v oficiálnom registri sú nepravdivé alebo neaktuálne, je možné napadnúť obsah takéhoto zápisu v danom registri.
Pokiaľ ale údaje oficiálneho registra nebudú rešpektované, môže byť dotknutý daňový subjekt úspešný v rámci odvolacieho konania, čo môže oddialiť právoplatnosť rozhodnutia obce v tomto prípade. Uvedený platobný výmer obce je taktiež nesprávny z obsahovej stránky, konkrétne je v tomto prípade v rozpore s § 63 ods. 3 písm. c) daňového poriadku.
Pri obchodnom mene fyzických osôb oprávnených na podnikanie treba zohľadňovať aj osobitnú právnu úpravu, konkrétne § 8 a § 9 zákona č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v z. n. p., podľa ktorých obchodným menom sa rozumie názov, pod ktorým podnikateľ vykonáva právne úkony pri svojej podnikateľskej činnosti. Obchodným menom fyzickej osoby je jej meno a priezvisko. Obchodné meno fyzickej osoby môže obsahovať dodatok odlišujúci osobu podnikateľa alebo druh podnikania. Ak obchodné meno podnikateľa obsahuje popri mene a priezvisku fyzickej osoby aj špecifické označenie prevádzky, musí byť takéto obchodné meno presne uvedené zo živnostenského registra. Výkon podnikateľských aktivít živnostníkmi upravuje aj zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p., ktorý je tiež osobitnou právnou úpravou.
Príklad č. 3
Správca dane z nehnuteľností, ktorým je príslušná obec, vydala platobný výmer, v ktorom uviedla lehotu na úhradu daňovej platby 15 dní od právoplatnosti platobného výmeru. Konala obec v tomto prípade v súlade s platným právom a kedy nastane právoplatnosť rozhodnutia podľa právnej úpravy?
Podstatnou súčasťou platobného výmeru obce je výroková časť, ktorá musí obsahovať aj údaje potrebné pre realizáciu platby. Uvedeným údajom je aj lehota, v ktorej má daňový subjekt právnu povinnosť uhradiť obci daň. Podľa § 63 ods. 4 daňového poriadku platí, že lehota plnenia je 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia, uvedené však platí v prípade, ak daňový poriadok alebo osobitný predpis neustanovuje inak. Osobitnou právnou úpravou je pritom veľk
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.