Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Finančná motivácia občanov k triedeniu komunálneho odpadu už od nového roka

Dátum: Rubrika: Z legislatívy

Za základ zvýšenia motivácie občanov k triedeniu komunálneho odpadu v jednotlivých obciach a mestách na Slovensku považujeme prijatie možnosti odmeňovať občanov nielen na základe minimalizácie množstva vyprodukovaného odpadu, ako to je pri množstvovom zbere komunálneho odpadu, ale aj na základe množstva vytriedeného odpadu. Ide v podstate o uplatnenie princípu "čím viac vytriediš, tým viac ušetríš", ktorý je presadzovaný v zákone č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o odpadoch") vo väzbe predovšetkým na myšlienku zavedenia rozšírenej zodpovednosti výrobcov.

V roku 2020 takúto možnosť platná slovenská legislatíva vo väzbe na priamu motiváciu občanov v podstate neumožňovala. Aj obce, ktoré v minulosti takýto systém uplatňovali, museli od neho upustiť. Zmena nastane až v ďalšom období vo väzbe na zákon č. 460/2019 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o odpadoch a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, ktorý bol uverejnený v Zbierke zákonov SR dňa 27. decembra 2019. Uvedený zákon sa týka aj novely zákona č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 582/2004 Z.z."). Jednotlivé časti novely zákona platia postupne od roku 2020.
Uvedomujúc si problém nemožnosti priamej motivácie občanov vo väzbe na vytriedený komunálny odpad (nepriama motivácia, ak by všetci triedili komunálny odpad, viedlo by to k zníženiu poplatkov za zneškodňovanie komunálnych odpadov v obci) sme v komunikácii s Ministerstvom financií SR upozornili na tvrdosť zákona a potrebu motivácie občanov na príklade z iných krajín, čo viedlo k príprave legislatívnej zmeny zákona č. 582/2004 Z.z. prostredníctvom zmeny zákona o odpadoch najmä vo väzbe uvedenej v nasledujúcom príklade. Najdôležitejšia zmena s vplyvom na finančnú motiváciu sa prejavila v § 83 zákona č. 582/2004 Z.z., pričom táto legislatívna zmena vstúpi do platnosti od 1. júla 2020. (Pozn. autora: Zapracované zmeny sú vyznačené
"kurzívou"
a sú účinné od 1. júla 2020.)

Ustanovenie § 83 zákona č. 582/2004 Z. z.

Splnomocňovacie ustanovenie

(1) Obec ustanoví všeobecne záväzným nariadením11) k 1. januáru zdaňovacieho obdobia sadzby poplatku v súlade s § 78 ods. 1, hodnotu koeficientu, pri množstvovom zbere spôsob a lehotu zaplatenia poplatku, podmienky na vrátenie poplatku alebo jeho pomernej časti podľa § 82 ods. 1, podmienky, ktorých splnenie má poplatník preukázať a podklady, ktoré má poplatník predložiť pri znížení alebo odpustení poplatku podľa § 82 ods. 2. Podmienky na zníženie alebo odpustenie poplatku sa vzťahujú na všetkých poplatníkov podľa § 77 ods. 2 písm. a) rovnako z dôvodu vzniku poplatkovej povinnosti.

(2) Obec môže ustanoviť všeobecne záväzným nariadením11) k 1. januáru zdaňovacieho obdobia sadzby poplatku aj podľa objemu zbernej nádoby a frekvencie odvozu v súlade s § 78 ods. 4, zníženie poplatku alebo odpustenie poplatku poplatníkovi, ktorým je fyzická osoba v hmotnej núdzi, fyzická osoba staršia ako 62 rokov, držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, držiteľ preukazu fyzickej osoby s ťaž

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.