Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Doručovanie písomností verejnou vyhláškou obcou pri správe daní

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V daňovom konaní vzniká potreba doručovať jednotlivé písomnosti, ktoré sú podstatné pre jeho priebeh. Pritom obec je správcom dane a má určité procesné povinnosti, ktoré jej z tohto právneho postavenia vyplývajú. V určitých prípadoch však môže nastať situácia, keď informáciu o aktuálnom pobyte alebo sídle daňového subjektu obec ako správca dane nemá a vtedy je nevyhnutné doručovať písomnosti v daňovom konaní verejnou vyhláškou.

Prípady doručovania verejnou vyhláškou
Príklad č. 1:
Daňový subjekt si nesplnil svoju právnu povinnosť a nepodal obci daňové priznanie k dani z nehnuteľností, hoci tak urobiť mal. Preto obec postupovala podľa § 15 ods. 2 zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") a zaslala daňovému subjektu výzvu na podanie daňového priznania verejnou vyhláškou, keďže nemala informáciu o aktuálnom trvalom pobyte adresáta a ani o tom, kde sa aktuálne zdržiava. Konala obec v súlade s platným právom?
Podľa § 35 ods. 1 daňového poriadku, ak nie je správcovi dane známy pobyt alebo sídlo adresáta, doručí písomnosť verejnou vyhláškou. V kontexte § 15 ods. 2 daňového poriadku je doručenie výzvy daňovému subjektu na podanie daňového priznania podstatným právnym úkonom, keďže sa ním upozorňuje daňový subjekt na potrebu jeho doručenia, a tým aj na správne určenie daňovej povinnosti dane z nehnuteľností v tomto prípade. Preto je možné konštatovať, že postup obce bol v súlade s platným právom.
________________________________________________________________________________
Upozornenie:
Doručovanie verejnou vyhláškou obcou je možné a využiteľné v týchto prípadoch:
-
Pokiaľ obec potrebuje podľa § 20 ods. 1 daňového poriadku predvolať subjekt, ktorý má dôkazné prostriedky významné pre priebeh daňového konania a nemá informáciu o jeho aktuálnom pobyte. V prípade, že má subjekt napríklad písomnosť alebo iný významný dôkazný prostriedok pre daňové konanie, tak ho obec ako správca dane vyzve na jeho predloženie a určí mu na to lehotu.
-
Významnou písomnosťou, ktorej písomné vyhotovenie sa doručuje daňovému subjektu, ktorého sa týka, je prvostupňové rozhodnutie správcu dane v daňovom konaní. Podľa § 63 ods. 1 daňového poriadku ukladať povinnosti a priznávať práva podľa daňového poriadku alebo osobitného predpisu možno len rozhodnutím, ktoré musí byť doručené podľa daňového poriadku do vlastných rúk daňového subjektu. Pokiaľ obec ako správca dane nemá aktuálnu informáciu o pobyte daňového subjektu, môže mu doručiť svoje rozhodnutie, napr. platobný výmer k dani z nehnuteľností verejnou vyhláškou.
-
Pokiaľ v odvolacom konaní obec rozhodla podľa § 73 ods. 1 daňového poriadku v rámci autoremedúry, teda odvolaniu vyhovela v plnom rozsahu a nemá informáciu o aktuálnom pobyte daňového subjektu, ktorého sa rozhodnutie týka, môže sa pokúsiť doručiť mu takéto rozhodnutie verejnou vyhláškou.
-
Pokiaľ odvolanie daňového subjektu neobsahuje všetky v § 72 ods. 4 daňového poriadku predpísané náležitosti, tak v tom prípade obec, ktorá je správcom dane, vyhotoví výzvu na doplnenie, prípadne opravu podaného odvolania s uvedením lehoty, dokedy tak daňový subjekt, ktorý podal odvolanie, môže spraviť. V prípadoch, keď je podané odvolanie neprípustné, obec podľa § 73 ods. 5 daňového poriadku oznámi písomne daňovému subjektu zamietnutie odvolania. Pokiaľ v týchto prípadoch aktuálny pobyt daňového subjektu obec nepozná, môže využiť doručovanie verejnou vyhláškou.
________________________________________________________________________________
Právne predpoklady pre doručovanie verejnou vyhláškou
Príklad č. 2:
V daňovom konaní, ktoré sa týka dane z nehnuteľností, obec vydala prvostupňové rozhodnutie. Písomné vyhotovenie tohto rozhodnutia obec vyvesila na svojej úradnej tabuli a takto ho doručila verejnou vyhláškou, keďže nemala informáciu o aktuálnom pobyte daňového subjektu. Konala obec v súlade s platným právom?
V súvislosti s realizáciou doručovania písomností verejnou vyhláškou obcou v daňovom konaní podľa § 35 ods. 2 daňového poriadku platí, že sa na úradnej tabuli obce nezverejňuje písomné vyhotovenie písomnosti, ale len oznámenie o mieste uloženia písomnosti s jej presným označením.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.