Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dodatočné daňové priznanie k miestnym daniam a k dani z motorových vozidiel (II.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Dodatočné daňové priznanie k miestnym daniam a k dani z motorových vozidiel

Vpredchádzajúcej časti sme sa venovali legislatívnej úprave podania daňového priznania, opravného daňového priznania a dodatočného daňového priznania a tiež podaniu daňového priznania, opravného daňového priznania a dodatočného daňového priznania podľa zákona o miestnych daniach.

Podanie dodatočného daňového priznania podľa daňového poriadku

V daňovom poriadku je podanie dodatočného daňového priznania upravené v § 16 ods. 2 až 9.

Daňovník nepodáva dodatočné DP len z dôvodu spresnenia sumy daňovej povinnosti alebo zníženia/zvýšenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu alebo vlastnej daňovej povinnosti alebo nároku na vrátenie dani, ale aj z dôvodu zistenia nesprávnych údajov v riadnom daňovom priznaní, ktorých oprava nemá vplyv na výšku daňovej povinnosti, ale tieto údaje priamo nadväzujú na údaje uvedené napr. v kontrolnom výkaze alebo v súhrnnom výkaze a ich správnosť je dôležitá pri „spárovaní“ údajov uvedených v kontrolnom výkaze/súhrnnom výkaze alebo nároku na vrátenie nadmerného odpočtu alebo nároku na vrátenie dane, ako aj podanie dodatočného DP z titulu nesprávne vykázanej daňovej straty a aj oprávnenosť podania dodatočného DP pri uplatnení medzinárodných zmlúv v oblasti daní, ktorými je Slovenská republika viazaná.

Na základe daňového poriadku má daňovník možnosť tieto chyby opraviť podaním dodatočného DP tak, aby údaje o daňovej povinnosti a všetky údaje v podanom daňovom priznaní boli čo najsprávnejšie a daňová povinnosť za príslušné zdaňovacie obdobie bola vyčíslená čo najpresnejšie.

Podľa daňového poriadku daňovník:

  1. je povinný podať dodatočné DP alebo
  2. je oprávnený (má možnosť, ale nie povinnosť) podať dodatočné DP alebo
  3. nemôže podať dodatočné daňové priznanie.

Podanie dodatočného daňového priznania

Dôvody podania dodatočného DP upravuje § 16 ods. 2 daňového poriadku, podľa ktorého daňový subjekt podá (je povinný podať) dodatočné DP, ak zistí, že:

  1. daň má byť vyššia alebo
  2. nadmerný odpočet nižší alebo
  3. nárok na vrátenie dane nižší,

ako uviedol v (riadnom) daňovom priznaní, určuje tiež v akej lehote má dodatočné DP podať a v akej lehote má tento rozdiel dane alebo nadmerný odpočet alebo vrátenie dane zaplatiť. Ide o všeobecný postup v prípade podania dodatočného DP, ktorý má daňovník povinnosť podať a vyčíslený rozdiel dane oproti riadnemu DP aj zaplatiť.

Ak daňový subjekt zistí tieto skutočnosti, je povinný ich uviesť do dodatočného DP a toto priznanie podať do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení s uvedením obdobia, ktorého sa dodatočné DP týka a v rovnakej lehote, ktorá je totožná s lehotou na podanie dodatočného DP, je táto dodatočná daň uvedená v dodatočnom DP aj splatná.

Na podanie dodatočného DP daňový subjekt použije rovnaké tlačivo ako na podanie riadneho DP, vyplní všetky údaje a na prvej strane tlačiva označí na riadku „druh daňového priznania“, že ide o dodatočné DP a navyše pri podaní dodatočného DP daňovník vyplní príslušný oddiel, ktorý sa týka podaného dodatočného DP, napr. ak dodatočné DP podáva daňovník, ktorý je právnickou osobou okrem vyplnenia potrebných údajov dodatočného DP v II. časti – Výpočet základu dane vyplní aj časť „dodatočné daňové priznanie“, kde uvedie dátum zistenia inej dane alebo inej daňovej straty a vyplní r. 1120 – r. 1150 s výsledkom dodatočného DP, pričom na r. 1150 je výsledok novej sumy dane alebo novej sumy daňovej straty.

Ak daňovník podá ďalšie dodatočné DP, vzniknutá nová daňová povinnosť (rozdiel dane) alebo nová suma daňovej straty sa vypočíta zo sumy dane alebo daňovej straty uvedenej v poslednom podanom dodatočnom DP, nie už zo sumy dane alebo daňovej straty uvedenej v riadnom DP.

Povinnosť podať dodatočné DP

Prípady, z ktorých vyplýva povinnosť podať dodatočné DP a ustanovenie lehoty na jeho podanie na vyššiu daňovú povinnosť daňovému subjekt upravuje § 16 ods. 3 daňového poriadku, v zmysle ktorého je daňovník povinný podať dodatočné DP do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom zistí, že:

  1. daň má byť vyššia, ako bola správcom dane vyrubená, alebo nadmerný odpočet má byť nižší alebo nárok na vrátenie dane má byť nižší ako správcom dane priznaný,
  2. daňové priznanie k dani z pridanej hodnoty (DPH) neobsahuje správne údaje týkajúce sa uskutočnených a prijatých zdaniteľných obchodov za príslušné zdaňovacie obdobie,
  3. daňová strata je nižšia, ako bola uvedená v daňovom priznaní.

♦ Príklad č. 4: Podanie dodatočného DP z dôvodu nesprávnych údajov o dodaných zdaniteľných obchodoch

Platiteľ dane po podaní riadneho daňového priznania za mesiac január 2016 zistí v mesiaci marec 2016, že na riadku 09 – Tovary a služby uviedol nesprávnu sumu zdaniteľných obchodov. Platiteľ dane je povinný podať dodatočné DP do konca mesiaca po mesiaci, v ktorom túto skutočnosť zistil, aj napriek tomu, že v rámci tejto úpravy údajov mu podaním dodatočného DP nevznikla nová daňová povinnosť; ide o opravu údajov uvedených v daňovom priznaní.

Platiteľ dane je povinný podať dodatočné DP za mesiac január 2016 do konca mesiaca apríl 2016 bez povinnosti zaplatiť sumu dane (vlastnej daňovej povinnosti), nakoľko išlo o opravu nesprávne uvedených údajov v riadnom DP k DPH.

* * *

♦ Príklad č. 5: Podanie dodatočného DP na niž­šiu daňovú stratu

Pri spracovaní daňového priznania za zdaňovacie obdobie r. 2015 v januári 2016 daňovník zistil, že do základu dane za zdaňovacie obdobie r. 2014 zahrnul aj výdavok, ktorý sa zahŕňa do základu dane až po jeho zaplatení podľa § 19 ods. 4 zákona o dani z príjmov (od 1. 1. 2015 ide o § 17 ods. 19); išlo o províziu (odplatu) vo výške 950 € pre fyzickú osobu, ktorá sprostredkovala pre daňový subjekt predaj nepotrebných zásob, avšak daňovník túto sumu provízie nezaplatil ani do konca r. 2015. Základ dane za zdaňovacie obdobie r. 2014, ktorým je daňová strata, sa týmto zistením znížil o sumu 950 € v porovnaní so sumou daňovej straty uvedenej v riadnom daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie r. 2014.

V tomto prípade bol daňový subjekt povinný podať dodatočné DP za zdaňovacie obdobie r. 2014 do konca mesiaca nasledujúceho po tomto zistení, t. j. v danom prípade do konca februára 2016.

Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály