Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Snaha o zníženie plytvania potravinami nesprávnym označovaním dátumu spotreby

Dátum: Rubrika: Editoriál

Nová štúdia vedcov z americkej University of Maryland zdôrazňuje význam interdisciplinárnej spolupráce pri znižovaní celosvetového plytvania potravinami v dôsledku nesprávneho označovania dátumu spotreby potravín. Štúdia o potrebe interdisciplinárneho výskumu bola uverejnená v odbornom periodiku Food Control.

Minimalizácia plytvania potravinami je v popredí práve teraz počas globálnej pandémie COVID-19. Verejnosť sa v súčasnosti totiž obáva potenciálnych dôsledkov pandémie na potravinový dodávateľský reťazec. Ale ešte pred pandémiou ochorenia COVID-19, vzhľadom na obavy z rýchlo rastúcej populácie a možnosti hladomoru v rôznych častiach sveta, Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (Food and Agriculture Organization, FAO) vydala globálnu výzvu na nulovú toleranciu plytvania potravinami.
Zmätok v označovaní dátumu spotreby
Nedostatok regulácie, procesov štandardizácie a všeobecné nesprávne pochopenie označovania dátumu spotreby na potravinárskych výrobkoch ("najlepšie použiť do dátumu", "­použiť do dátumu", "dátum spotreby") vedie len v samotných Spojených štátoch amerických k stratám miliárd dolárov ročne v podobe potravinárskeho odpadu. Mnoho ľudí si neuvedomuje, že dátum uvedený na štítku na potravinárskych výrobkoch (s výnimkou dojčenskej výživy) je plne na uvážení výrobcu a nie je podporený robustnými vedeckými dôkazmi. Len v Spojených štátoch amerických existuje 50 rôznych typov štítkov s dátumom, ktoré sú v súčasnosti používané, pretože nee
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.